Kanada, Kokain, Ekstazi Ve Diğer Uyuşturucuları Suç Nesnesi Olmaktan Çıkartıyor

Kanada'nın Britanya Kolumbiyası'nda, yetişkinlerin uyuşturucu madde kullanmasını yasallaştıracak tasarı hazırlanıyor.

Kanada, Britanya Kolumbiyası'nda küçük miktarda bazı yasadışı addedilen uyuşturucu maddelerin bulundurulmasının geçici olarak suç olmaktan çıkaracağını duyurdu.


Geçen yıl iki binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan aşırı dozların ardından ceza kanunu muafiyeti istedi.

Bu üç senelik sınırlı deneme, Kanada'da türünün ilk örneği olma özelliğini taşıyor.

Yeni düzenlemeye göre, yetişkinlerin toplam 2,5 gram opioid, kokain, metamfetamin ve ekstazi'ye sahip olmalarına izin verilecek.

Bu maddeler yasa dışı kalmaya devam edecek olsa da, kişisel kullanım için bulunduran yetişkin bireyler tutuklanmayacak, suçlanmayacak veya uyuşturucularına el konmayacak. Bunun yerine, kendilerine mevcut sağlık ve sosyal hizmetler hakkında düzenli bilgilendirmede bulundurulacak.

Geçen yıl federal hükümete yaptığı talepte BK, "insanların hayat kurtaran yardıma ulaşmasını engelleyen utancı ortadan kaldırmak" amacıyla uyuşturucu yasalarından muafiyet istediğini söylemişti.

Federal Ruh Sağlığı ve Bağımlılık Bakanı Carolyn Bennett; Salı günü yaptığı açıklamada, "zararın azaltılmasına yönelik ideolojik muhalefetin çok uzun yıllar hayatlara zarar verdiğini" söyledi.

"Bunu hayat kurtarmak için yapıyoruz, aynı zamanda uyuşturucu kullanan insanlara itibarlarını ve seçme şanslarını kazandırmak için yapıyoruz." dedi.

Vancouver Belediye Başkanı Kennedy Stewart, kararın "uyuşturucu politikasının kelepçe yerine sağlık hizmetini tercih eden temel bir yeniden düşünmeye işaret ettiğini" söyledi.

Tasarı, 31 Ocak 2023'ten 31 Ocak 2026'ya kadar sürecek. Tasarıda, ilkokul ve ortaokul alanları, çocuk bakım tesisleri, havaalanları veya ordu üyeleri için geçerli olmayan bazı muafiyetleri içeriyor.

Tasarının Kanada'daki diğer yargı bölgeleri için bir şablon olmasını isteyen ülke, 2018'de ülke çapında yetişkinler için eğlence amaçlı esrar kullanımını yasallaştırmıştı.


KAYNAK: BBC