Kansas'ta Kürtaj Referandumu

Yüksek Mahkeme'nin radikal kararından sonraki ilk referandum, seçim yanlısı gruplar için büyük zaferle sonuçlandı.

ABD'nin muhafazakar eyaleti Kansas yaptığı referandumda, seçim yanlısı gruplar için büyük bir zaferle, kürtaj haklarını korumaya karar verdi.

Seçmenler ezici bir çoğunlukla eyalet anayasasını kürtajın hak olmadığını iddia edecek şekilde değiştirmek istemediklerini söylediler.

Bu, ABD Yüksek Mahkemesinin eyaletlerin operasyonun yasaklamasına izin vermesinden bu yana konunun ilk seçim sınavıydı.

Oy aksi yönde gitseydi, milletvekilleri Kansas'ta kürtajı daha fazla kısıtlamaya veya yasaklamaya geçebilirdi.

Kansas'taki oy pusulası sonucu, iki ay önce ABD Yüksek Mahkemesi'nin 1973'te ülke çapında kürtajı yasallaştıran Roe v Wade kararını bozmasından bu yana merakla bekleniyordu.

Tahminler, Kansans'ın kadınların kürtaja erişimi için devletin anayasal hakkını desteklemek için %60'tan fazla oy verdiğini gösteriyor.


Şimdilik sonuç tahmini olsa da; resmi sonucun bir hafta içinde onaylanması bekleniyor.


Roe v Wade iptal edildiğinde, Başkan Joe Biden kürtaj haklarının seçmenler için bir sorun olacağını söyledi. Kansas'ta olanlar bu teoriyi kanıta dönüştürdü.

Referandum sonucu, Cumhuriyetçi eski Başkan Donald Trump'ın sadece iki yıl önce ikna edici bir farkla kazandığı bir eyalette hezeyan olarak görülüyor.

Demokratlar ve seçim yanlısı gruplar için bu, Amerikalıların kürtaj haklarının devrilmesinden son derece mutsuz olduklarının bir işareti - ve Yüksek Mahkeme'nin kararını halkla uyumsuz olarak görüyorlar.

Bay Biden, sonucun "Amerikalıların çoğunluğunun kadınların kürtaja erişimi olması gerektiği konusunda hemfikir olduğunu" gösterdiğini söyledi.

Bir seçmen, Taylor Hirth, Kansas, Overland Park'taki bir partide dokuz yaşındaki kızıyla sonucu kutlarken gözyaşlarını tutamadı.

BBC'ye verdiği demeçte, "Ben bir tecavüz mağduruyum ve kızımın hamile kalması ve bu konuda hiçbir şey yapamaması düşüncesi beni kızdırıyor." dedi.

"Bunun burada olacağını hiç düşünmemiştim ama oyları almak için burada çok çalıştık. Cumhuriyetçiler bizi hafife aldılar."

Kansas son derece muhafazakar olmasına rağmen, kürtaj düzenlemeleri Cumhuriyetçilerin önderliğinde olan diğer birçok eyaletten daha az katı olduğu görünüyor.

Zorunlu 24 saatlik bekleme süresi ve çocuklar için zorunlu ebeveyn izni dahil olmak üzere diğer kısıtlamalarla gebeliklerin 22 haftaya kadar sonlandırılmasına izin veriyor.


KAYNAK: BBC