Karnak: Antik Mısır Tapınak Kompleksi
Dünyanın en büyük antik dini mekanı Karnak Tapınağı'nı biliyor muydunuz?
Eski Mısırlılar tarafından Apt-Sut “En Seçilmiş Yerler” olarak adlandırılan Karnak Tapınağı, Thebes'teki (modern Luksor) en önemli tapınaktı. Burası, Thebes'in büyük tanrısı Amon'un kültünün yapıldığı yerdi. Bu nedenle, son derece zengindi ve rahipleri büyük bir siyasi güce sahipti.
Thebes, Birinci Ara Dönem'den sonra Mısır'ı yeniden birleştiren kralların soyunun geldiği şehirdi. Böylece en önemli şehirlerden biri haline geldi ve eski Mısır tarihinin çoğunluğu boyunca bu konumunu korumaya devam edecekti. Amon'un önemi, şehrin öne çıkmasıyla birlikte yükseldi. Luksor'daki Karnak tapınak kompleksi, esas olarak On İkinci ve Yirminci Hanedanlar arasında, 1000 yıldan fazla bir süre içinde gelişti. Mısır'ın imparatorluk çağı olan Yeni Krallık'tan (MÖ 1550–1069) neredeyse her kral burada izini bıraktı.
Tapınak, Luksor'un doğu kıyısında yer almaktadır. Çoğu eski Mısır tapınağı gibi, doğu-batı ekseninde inşa edildi. Eski Mısır tapınakları kozmosun modelleriydi ve bu düzen, güneş tanrısının gökyüzündeki yörüngesini yansıttıkları anlamına geliyordu. Bununla birlikte benzersiz bir şekilde, onu başka bir tapınağa, bugün Luksor Tapınağı olarak bilinen Amenemopet'in meskenine yönlendiren bir kuzey-güney eksenine sahiptir. Bu, Amon'un güney Luksor'a özgü farklı bir versiyonuydu. İki tapınak, sfenkslerle kaplı bir törensel yolla birbirine bağlandı. Bu, eski Mısır takviminin en önemli kutlamalarından biri olan Opet Festivali'nde kullanıldı.
Yaklaşık 200 dönümlük (1,5 km'ye 0,8 km) yer kaplayan tapınak, şimdiye kadar yapılmış en büyük dini yapıdır ve yaklaşık 2.000 yıl boyunca bir hac yeri olmuştur. Yalnızca Amon'un kutsal muhafazasının alanı altmış bir dönümdür ve ortalama on Avrupa katedralini barındırabilir. Karnak'ın kalbindeki büyük tapınak o kadar büyüktür ki Aziz Petrus, Milano ve Notre Dame Katedralleri onun duvarlarına sığabilir. 5 bin metrekare ve 134 sütuna sahip olan Hipostil salonu, dünyadaki herhangi bir dini yapının en büyük odasıdır. Ana kutsal alana ek olarak, birkaç küçük tapınak ve geniş bir kutsal göl vardır. Tapınak ritüellerini gerçekleştirmeden önce rahiplerin kendilerini arındırdıkları bu kutsal göl, bugün hala ilgi uyandırıyor. Daha pek çok, daha küçük tapınak ve şapel, Karnak'ı gerçek bir açık hava müzesi haline getiriyor.