Kaşif mi? Katil mi? Vasco Da Gama

Portekiz'de adında köprü ve Brazilya'da futbol kulübü olan Vasco Da Gama kimdir?

Brazilya'da Vasco Da Gama adında bir futbol takımı bulunmaktadır, Portekiz'in başkenti Sinez'de aynı adla köprü bulunmaktadır, hatta puro markası bile vardır. Peki kimdi bu Vasco Da Gama? Kahraman mıydı? Belki.


Vasco Da Gama'nın en büyük özelliği Ümit Burnu'ndan deniz yoluyla Hindistan'a giden ilk Avruaplıdır. Kaşif miydi?

Portekiz'in Sinez kentinde doğan (1469) Vasco Da Gama çocukluktan itibaren denizciliğe dair merakları oldu. Bu merak onun ve başkalarının hayatını büyük ölçüde değiştirdi. O dönem Portekiz'in kralı olan I. Manuel onu doğunun zenginliklerine ve o zamanlarda Hristiyanlar için kutsal sayılan Hindistan'a gitmekle görevlendirdi. Bu görev Hristiyanlar için oldukça önemliydi.

8 Temmuz 1497 yılında 172 kişilik mürettebat ile yola çıktı, yola çıkmadan evvel Papaz Gama ve mürettebatın işledikleri ve yolda işleyeceği bütün günahları affett. 22 gün süren, pusulasız ve haritasız bir şekilde Ümit Burnu'ndan geçtiler. 22 Kasım günü Mozambik'e varırlar. Portekiz'in egemenliğinin sembölü olan taş sütunları sağ sola çakarak adeta Afrika'yı tapuluyorlardı.


Ahmet Bin Macid adında sıradan bir rehber tutarlar. Ahmet Bin Macit pusulayı ve haritayı çıkarınca Gama şaşkınlığını gizleyemedi çünkü ilk defa pusula görmüş ve Hindistan'ın Afrika'ya kara sınırı olmadığını öğrenmiştir. Kısa sürede Hindistan'ın Calicut limanına ayak basarlar. Böylece Vasco Da Gama Avrupa'dan Hindistan'a deniz yoluyla giden ilk Avrupalı olur. Hindistan'dan portakal ağacını Portekiz'e getirerek Avrupalıları Portakal ile tanıştırdı. Hindistan'a ilk gidişinde istediğini alamaz ve birkaç esirle geri döner. Yolda salgın hastalıklardan dolayı büyük kayıp verir, 172 kişiden yalnızca 54'ü yolu tamamlayabildi. Portekiz'de törenle karşılanan Gama "Denizlerin Amiralı" unvanını alır.


Hindistan'a bir dahaki gidişi kanlı olacaktı. Hindistan'a tekrar giden Gama sivil bir gemiyi ateşe verdi ve 700 Müslüman hacı yanarak can verdi. Dönemin Memlük sultanı tehtitler savurunca kral I.Manuel Gama'nın kutsal bir misyonu yerine getirdiğini söyler.

Hintilieri korkutmak amacıyla Gama ticaret gemilerini ele geçirir ve gemi tayfasını limanda halkın gözlerinin önünde öldürüler. Cesetlerin kulak ve elleri kesilir ve mektupla Calicutsultanına gönderilir. Bir başka rivayete göre Gama, krala şarap kabı yerine öldürdüğü Müslümanların kafataslarını gönderdi.

Gama Hindistan'daki ilk sömürge valisidir. Gördüğü her zenginliğe saldırmaktan çekinmedi ve sömürgeciliği başlattı. Hindistan'a son gidişi 24 Aralık 1514 yılında sıtmaya yakalanır ve hayatını kaybeder. Cenazesi Portekiz'e getirelerek törenle gömülür.

Kahraman mıydı?

Katil miydi?

Kaşif miydi?

Barbar mıydı?

Kahramanlar herkes için kahraman olamaz.