Kate Bush Kimdir?

İngiliz şarkıcı ve müzisyen Kate Bush'un 70'lerden günümüze yolcuğu ve Z kuşağıyla beklenmedik tanışması.

Müzik piyasasına 70’lerin sonunda adım atmış ve 80’lerde kariyerinin en aktif dönemini yaşamış müzisyen, şarkıcı ve şarkı sözü yazarı Kate Bush’un kim olduğunu şu sıralar merak ediyor olmanızın en muhtemel sebebi Netflix’te yayınlanan Stranger Things adlı dizinin dördüncü sezonunu henüz izlemiş olmanız. Diziyi izlemediyseniz ve daha önce bu ismi hiç duymadıysanız da, Kate Bush’u tanıdığınıza pişman olmayacaksınız.

1958 yılında İngiltere’de dünyaya gelen ve 1978’de çıkardığı The Kick Inside albümü ile tanınmaya başlayan Kate Bush, son zamanlarda televizyon dizilerinde yayınlanan parçaları ile genç neslin yoğun ilgisini çekiyor. Özellikle 1985'te çıkardığı “Running Up That Hill” şarkısının Stranger Things adlı dizinin dördüncü sezonunda duyulması, şarkının güncel tanınırlığını muazzam şekilde etkiledi. Benzer fakat çok daha küçük ölçekli bir dalgayı 2019 yazında, Bush'un “Cloudbusting” adlı parçasının The Handmaid's Tale dizisinin üçüncü sezonunda yer alması ile görmüştük. Bu tür “geçmişi” ziyaretler, harika keşiflere önayak olabiliyor. Sanatçının tek bir şarkısının duyulması diskografisinin geri kalanına kulak vermek için güzel bir fırsat. Bu sanatçı özellikle Kate Bush gibi fevkalade özgün eserler vermiş ve çok yönlülüğüyle dinleyiciyi pek çok açıdan sarmalamayı başarmış biriyse, popüler kültürün bu ürünlerine teşekkür etmeden kendimizi alamıyoruz.

David Gilmour ile Tanışma ve İlk Kayıt

Kate Bush’un kişiliğini ve müziğini anlamak için belki de önce Kent kırsalındaki aile yaşamına göz atmak gerekiyor. Doktor bir baba ile hemşire bir annenin üçüncü çocuğu olarak dünyaya gelen Kate Bush’un iki erkek kardeşi bulunuyor. Ailenin tüm fertlerinin sanatın bir dalıyla uğraşması, sanatçının çocukluk ve ilk gençlik yıllarını müzik ve dansla geçirmesinde etkili olmuş. Şehirden uzak, müzikle iç içe geçen bir çocukluğu olduğunu anlatan Bush, erken yaşta piyano ve keman çalmaya, beste yapmaya ve şarkı sözü yazmaya başlamış. İlk albümünü çıkarmadan önce, şan eğitiminin yanı sıra dans ve pandomim dersleri almak üzere Londra’da bulunmuş. Ona ilk kayıt şirketiyle anlaşmayı getiren ise, Pink Floyd’un gitaristi ve solisti David Gilmour olmuş. Kate Bush’un bestelerinden oldukça etkilenen Gilmour, sanatçının ilk albümü The Kick Inside (1978)’ın çıkmasını sağlamış.

İlk albümün hit parçası “Wuthering Heights”, sıra dışı bir başarıya ulaşarak Kate Bush’u Birleşik Krallık müzik listelerinde zirveye yerleşen, şarkı sözü kendine ait ilk kadın sanatçı unvanına kavuşturuyor. Başarısını uzun bir süre devam ettiren sanatçı, Prince ve Elton John gibi ünlü isimlerle birlikte çalışıyor. Yaptığı müzik art rock olarak nitelendirilen sanatçı, çıkardığı işlerle Tori Amos ve Björk gibi birçok genç müzisyenin sanatını etkilemiştir. Son stüdyo albümünü 2011’de çıkaran Kate Bush, 35 yıllık aradan sonra ilk defa 2014’te Londra’da sahne almış ve biletleri satışa çıkar çıkmaz tükenen 22 günlük şovda söylediği parçaların canlı kaydını Before the Dawn (2016) adlı albümünde bir araya getirmiştir.

Çok Yönlü bir Sanatçı olarak Kate Bush

Kate Bush’un çıkış parçası “Wuthering Heights” dinleyicide aynı anda bambaşka duygular uyandırabilen büyüleyici bir şarkı. İsmini Emily Brontë’nin 1847 tarihli romanından alan bu parçanın sözleri Kate Bush’a ait. Sanatçı, şarkının sözlerini romanın kadın başkarakterinin ağzından kaleme almış ve ortaya oldukça dramatik bir eser çıkmış. Parçanın kendisi kadar video klibi de otoritelerce takdir görmüş. Kate Bush’u çok yönlü yapan unsurlardan bir diğeri ise özgün dansı. Herkesten ayrışan farklı bir dans stili bulunan Bush’un video kliplerindeki koreografiler çoğunlukla pandomim sanatından izler taşıyan tiyatral bir havaya sahipler. Sanatçı 1993’te The Line, the Cross and the Curve adında müzikal türünde kısa bir film yöneterek şarkıcılığı, müzisyenliği, şarkı sözü yazarlığı ve dansçılığının yanına bir de yönetmenliği eklemiş; dans, müzik ve gizemi bir araya getirmeyi başarmıştır.

Stranger Things’ten Sonra

Stranger Things adlı Netflix dizisinin Mayıs 2022’de yayınlanan son sezonu ile Kate Bush’un kariyerinde bir ilk yaşandı ve müzisyenin dizide oldukça dramatik bir sahneye eşlik eden “Running Up That Hill” adlı parçası Billboard Hot 100 listesinde 4 numaraya kadar yükseldi. Dizi ile popülerleşen şarkı, şimdiye kadar herhangi bir parçası ABD’de ilk 10’a girmemiş olan sanatçıya yalnızca 27 Mayıs ve 23 Haziran tarihleri arasında 2.3 milyon dolarlık sürpriz bir kazanç getirdi. Popüler kültürün bu beklenmedik etkisi hem Kate Bush fanlarını memnun etmiş, hem de sanatçının müziğiyle yeni tanışan gençlere geçmişin farklı dehlizlerini keşfetme fırsatı vermiş olmalı.

Kate Bush hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler için, bir kısmından yazıyı yazarken de faydalandığım bazı kaynakları sıraladım:

Sanatçının resmi internet sitesi:

https://www.katebush.com/home

Güzel bir The New Yorker makalesi için buyurunuz: https://www.newyorker.com/culture/culture-desk/the-enduring-incandescent-power-of-kate-bush

Graeme Thomson’un yazdığı, ilk baskısı 2010’da çıkan kapsamlı bir Kate Bush biyografisi de mevcut:

https://www.amazon.com/Under-Ivy-Music-Updated-Paperback/dp/1780381468