Kaybedilen şampiyonluklara rağmen: Fenerbahçeli olmak.

Maslow'un ihtiyaç hiyerarşisine göre Fenerbahçeli olmaya farklı bir açıdan bakalım.

Bu yazıya babamdan tutu elimden ve Fenerbahçe maçına götürdü diye başlamayı o kadar çok isterdim ki ama maalesef öyle bir hikayem yok. Ben kaderin içinde Fenerbahçeli olmuş, zaman zaman bunu bir rafa kaldırsa da içindeki sevgiyi hiç kaybetmemiş bir Fenerbahçeliyim. Fenerbahçeli olmak artık birçok espriye konu olmuşsa da herkesin dilinde dolaşan bu ''Fenerbahçeli olmayı '' Maslow'un ihtiyaç hiyerarşisine göre yorumlamaya çalışacağım.

Maslow, psikolojinin temeline insanın ve insanın yaşam değerini yerleştirmiş bir bilim insanıdır ve Maslow'un ihtiyaç hiyerarşisine göre bir ihtiyaç tamamlanmadan diğer ihtiyaca geçmek olanaksız ya da yarımdır. İhtiyaç hiyerarşisinin basamakları ise şu şekildedir; fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik ihtiyacı, ait olma ve sevgi ihtiyacı, değer ihtiyacı, kendini gerçekleştirme ihtiyacı. Fizyolojik ihtiyaçlar yeme, içme, uyku, cinsellik gibi temel kavramları içerir, güvenlik ihtiyacı ise kendisini ve ailesini emniyet içerisinde hissetmeyle gerçekleşir. Ait olma ve sevgi ihtiyacı ise kabul edilmek ve bir yere ait hissetmek duygularıyla giderilen bir ihtiyaçtır. Değer ihtiyacı da başarılı ve yeterli olmayı içerisine alır, son olarak kendini gerçekleştirme ise kişinin kendi potansiyelini ortaya çıkarmasıyla sonuçlanır ve hiyerarşi ancak bu şekilde tamamlanmış olur.

Bir Fenerbahçeliyseniz, bu hayatta size en çok olacakmış gibi olup olmayan şeyleri hissettiren şey olabilir Fenerbahçe bu da Maslow'un hiyerarşisine göre en çok ait olma ve sevgi ihtiyacını tetikler. Her yeni sezon, yeni yıl gibidir geçen yıl olmayan ama bu yıl olmasına çok inanmak istediğiniz bir şey vardır; şampiyonluk kutlaması yapabilmek, beraber sevinmek ve bu kulübe olan aidiyeti sevgi ile tamamlamak. Elbette, futbol dışında kalan branşlarda yaşanan şampiyonluklar, elde edilen başarılar bir taraftarı mutlu eder. Ancak taraftarın istediği şey Şükrü Saraçoğlu'nda kupayı hak ettiklerini düşündüğü takımın kaldırmasıdır. Bu tamamlanmayış hissi aidiyet duygusunu körükleyebilir ya da bu aidiyet duygusunu tamamlaması için başka bir şeye yönelme gerçekleşebilir.

Fenerbahçe'nin en son yaşadığı şampiyonluk 2013-2014 sezonuna ait ve 2023-2024 sezonunda 99 puan toplasa da bu puan şampiyonluğa yetmedi ve kupa hasreti 10. yılını doldurdu. Maslow'a göre ait olma ve sevgi ihtiyacını bu kulüpte tamamlamaya çalışan tüm Fenerbehçelilere 2024-2025 sezonu için şans diliyorum, dilerim bu sezon bu ihtiyaç sonunda tamamlanır ve diğer aşamaya geçilir!