Kaynak Kitap Önerisi: Halil İnalcık’ın “Fatih Sultan Mehemmed Han” 

Tarih ile ilgili derinlemesine araştırma yapacaklar için kitap önerisi

Bu seferki kitap önerim ne bir şekilde makale yazacaklara (özellikle de Fatih Sultan Mehmet hakkında araştırma yapacaklara) olacaktır. Ayrıca, kitap sadece Türkçe değil, İngilizce kısımlar da içeriyor.    

Kitap (yukarıdaki bendeki baskısı ve kitap toplam 827 sayfa), Fatih Sultan Mehmet’in de öncesinden İstanbul’un ilk kuşatmalarından başlıyor. Ancak esas noktası Fatih Sultan Mehmet’in dönemi. O dönemdeki sosyal (göç politikaları, toplumsal yapı vs.), siyasi (fetihler, savaşalar, anlaşmalar vs.), ekonomik ve dini durumlar başta olmak üzere Fatih Dönemindeki Osmanlı İmparatorluğunun bir portresi çıkarılmış. Fatih Sultan Mehmet’in tahta çıkışı, fetihleri, zaferleri, yenilgileri, reformları, kişiliğinden Fatih Sultan Mehmet’in vezirlerine, müttefiklerine ve düşmanlarına kadar pek çok kişiye ve sürece değinilmiş. O dönemin Osmanlı İmparatorluğunda yaşayan azınlıkların (özellikle Rumların) durumlarına değinilmiş, ekonomik durum (enflasyon, vergi politikaları, nereden ne zaman ne kadar vergi geliri elde edildiği, o dönemde kullanılan para birimleri ve birbirlerine oranları), siyasi entrikalar (Fatih Sultan Mehmet ve vezirler veya yeniçeriler ile sadrazam arasında olanlar) derinlemesine analiz edilmiş. Bunların yanı sıra o döneme ait veriler ve belgelere de yer yer kitabın içerisinde mevcuttur. 

Üstelik sadece Fatih Sultan Mehmet’in yönetimi ve dönemi değil, bu dönemle ilgili farklı tarihçilerin, farklı zamanlarda yazdıkları makale ve eserler incelenmiş, tenkit edilmiş ve eksiklikleri dile getirilmiş. 

Kısacası, zaten Osmanlı tarihi ile ilgili bir çalışma yapıyorsanız ilk kaynağınız %99 ihtimalle Halil İnalcık veya onun öğrencisidir ancak yine de bu kaynak önerisini aklınızın bir köşesinde bulundurun.