Kişisel SWOT Analizi: Sizi Hedeflerinize Ulaştıracak Önemli Bir Araç

SWOT analizi size bir yol haritası çıkarabilir.

Hepinizin bu yıl için bir hedef listesini hazırlarsınız. Bu yıl hedefe ulaşmak için sözler verdiniz ve bu yıl serbest bırakıldı. Bütün bunları oldukça heyecan verici bir şekilde bir araya getirerek, hedef noktalar için hedefler oluşturmak ve kendinizi ve çevrenizi analiz etmek için oldukça önemli. Bugün bahsedeceğimiz SWOT analiziyle kendinizi ve Bedensel depolama ortamını analiz edip ona göre aksiyon alabilirsiniz. Kişisel SWOT analizinizi oluşturmak için yazımızı okuyarak devam edebilirsiniz.

SWOT Analizi Nedir?

SWOT analizi, genellikle türlerin ve potansiyellerin, bir proje veya uygulamadan önce veya herhangi bir zamanda kendi güçlü ve zayıf yapılarının analiz edildiği, toplam olasılıkları ve olası tehditleri değerlendirmeye ilişkin bir süreç olarak gerçekleştirilebilir.

SWOT analizini herkes kendi istediği şekilde ve amaçla kullanabilir. Kendinizi daha iyi tanımak için, herhangi bir kariyer seçiminiz ve kariyerinize yön vermek için, kısacası her alanda SWOT analizi yapabilirsiniz.

SWOT analizi ile kendinize ait bir yol haritasının özelliklerini, bölümündeki depolama açıklığını daha net görebilirsiniz. Yeni hedeflerinizi belirlersiniz, bazı hedeflerinizden vazgeçebilir veya mevcut hedeflerinizi gerçekleştirmeye yönelik daha yoğun bir çaba sarf etmeye girişebilirsiniz.

SWOT analizi kendi başına güçlü ve gelişmenizin gidişatını daha net görmenize de yardımcı olur. Böylece kendinizi daha iyi tanıyabilirsiniz.

SWOT Analizini Oluşturan Etmenler Nelerdir?

SWOT analizi; S (Güçlü yönler yani güçlü yönler), W (Zayıf yönler yani zayıf yönler), O (Fırsatlar yani fırsatlar) ve T (Tehditler yani tehditler) olmak üzere 4 kavramdan oluşur.

  1. Güçlü Yönler:

Güçlü içeririz, tahmin ettiğiniz gibi sizi koruyan öne çıkan özelliklerinizdir. Diğerlerinden daha iyi ve/veya daha hızlı yaptığınız şeyler, insanlarımız, üretkenliğimiz, olumlu kişilik özellikleriniz, başarılı olabileceğiz yaşamlarınız için güçlü gelişmişlerinizi oluşturur.

Örnek vermek gerekirse, geniş bir çevrenizin olması sizin güçlü olabileceğiniz bir yön olabilir. Çünkü çevreniz için fırsatların yeni kapısını açabilirsiniz. Sorumluluk sahibi olmak ve çalışkanlık da güçlü bir yönüz olabilir, çünkü iş ve okulların boyutu oldukça geniş olacaktır.

2. Zayıf Yönler:

Zayıflamazız, bakımınız gereken özelliklerinizi ifade eder. Sizi geride bırakan, istediğiniz şekilde paralarınıza engel olabilecek kişisel özellikleriniz, oynanması gereken bölgelerin zayıf özellikleri oluşur.

Örneğin; Kendinizde olan direncin düşük olması, olumsuz etkiler yaşamanız zayıflığınız bir yön olarak bulunur. Çünkü bu özellikleri hedefinize göre artırıp artırabilirsiniz. İşinizin değişebileceği teknik bir beceri ya da programın hakim olmaması veya zayıf kayıtlı olmayan durumlar arasında olabilir. Çünkü kariyerinizde olumsuz bir etki olabilir.

3. Fırsatlar:

Fırsatlar ortamınızda gelişebilecek, sizi yukarı taşıyabilecek her türlü destek kaynağı olarak kolayca kullanılabilir.

Örneğin okulunuzdaki dosyalar, internetteki kurslar ve faydalı içerikler, içindeki depolama bölümleri için boyut olanakları sunabilir.

4. Tehditler:

Tehditlerin gelişimini engelleyebilecek dışsal özellikler olarak mülkiyet.

Örneğin, teknolojik gelişmeler hızlı bir şekilde meydana gelebilir, önemsiz kılabilir. İşsizlik de kariyerinizi olumsuz koşullar diğer bir dışsal faktördendir. Diğer yarışmalarda öne çıkmanızı zorlaştırabilir.

Kişisel SWOT Analizini Nasıl Oluşturabilirsiniz?

SWOT analizinizi oluştururken öncelikle iç ve dış çevrenizi ayrıntılı ve doğru şekilde analiz etmeniz gerekir. İç çevrenin kendi güçlü ve zayıf yapılarınızı yani içsel özellikleri oluşur. Dış çevre ise tehditleri ve tehditleri yani dışsal özellikler oluşturur. Doğru bir analiz için ise doğru incelemeleri sormanız ve sürekliliğinizin devam etmesi gerekir.

İç ve dış çevre analizinizi oluşturmaktan sonra dörtlü bir tablo oluşumu. Tablonun her parçasına yaptığınız analizin sonuçları yazın.

Kişisel SWOT Analizini Oluştururken Sorabileceğiniz Sorular

Güçlü bir şekilde dinleyemeyeceğiniz için sorabileceğiniz sorular:

  1. Beni diğerlerinden ayıran özelliklerim nelerdir?
  2. Başarılı olabilecek adaylar nelerdir?
  3. Beni bir adım değiştirme yeteneğim/becerilerim nelerdir?

Zayıflamayız için sorabileceğiniz sorular:

  1. Zorlandığım konular nelerdir?
  2. Başarılı olmayı engelleme, gelişimi engellemean özelliklerim nelerdir?
  3. Geliştirmem gereken alanlar nelerdir?

Fırsatlar için sorabileceğiniz sorular:

  1. Gelişimime katkı sağlayacak olanaklar nelerdir?
  2. Bana destek olacak kişiler/kurumlar nelerdir?
  3. kişisel geliştirip katkı sağlayacaklarım alanları nelerdir?

Tehditler için sorabileceğiniz sorular:

  1. Gelişimi durdurabilecek faktörler nelerdir?
  2. Önülemeyi engelleyebilirler mi?

SWOT analizi tarafından kullanılmak üzere da siz de hedefe ulaşmak ve tanıtım için bu analiz yapabilirsiniz. SWOT analizi sayesinde raporlamayı daha iyi bir şekilde yaygın olarak kullanabilirsiniz. Daha sonra istediğiniz hedefe ulaşmak için stratejiler geliştirebilirsiniz. Kendinizi daha iyi tanır, dolayısıyla daha iyi planlama yapabilirsiniz. Ayırmayı tamamlamak için SWOT analizi ile işe başlayın.