Kitap Kurtlarının Korkulu Rüyası: Reading Slump

Reading Slump Nedir? Hep birlikte bu durumu inceliyoruz.

Merhaba sevgili okuyucular, bugün birçok kitap kurdunun hayatının bir noktasında karşılaştığı bir konudan bahsedeceğim: Reading Slump. Slump, İngilizcede kelime anlamı olarak çöküş, durgunluk gibi anlamlara geliyor. Bir bakıma Reading Slump kavramını Okuma Durgunluğu olarak çevirebiliriz. Peki tam olarak nedir bu Reading Slump?

Reading Slump, hayatlarında düzenli olarak kitap okuyan kişilerin bir noktada kitap okuyamamaları, okusalar bile algılayamamalarıdır. Örneğin günde 100 sayfa kitap okuyan bir kişinin bir süre boyunca artık kitabı eline bile almak istememesi, kendisini zorlasa bile okuduğunu anlamamasıdır. Şunu da belirtelim ki hayatında hiç kitap okumamış biri ya da senelerce eline okul dışında kitap almamış biri 'Ben Reading Slump'tayım' diyemez. Bu sadece düzenli kitap alışkanlığı olan kişilerin belirli bir süre boyunca yaşadığı bir durumdur. Peki kitapseverlerin baş belası olan bu durumun arkasındaki sebepler neler olabilir bir bakalım.

Tabii ki ilk sebebimiz stres. Aşırı stresli hissettiğiniz durumlarda Reading Slump yaşamanız çok doğal bir durumdur. Hayatınızda yaşadığınız köklü değişiklikler, uykusuzluk gibi durumlar da strese eşlik eder ve bu günleri geride bıraksanız bile kitap okuma rutininize geri dönmeniz biraz zaman alabilir. Bir diğer sebep ise yanlış kitap seçimidir. Kitap okuma rutinini bilim kurgu, polisiye, roman gibi kitap türleri üzerinde yoğunlaşmış birinin birden ağır felsefe kitaplarına başlaması Reading Slump'a sebep olabilir. Bu yüzden düzenli olarak her türden kitap okumakta fayda olabilir ya da başlangıç kitaplarından başlayabilirsiniz. Araştırdığım birkaç kaynakta rastladığım ve şaşırdığım bir diğer sebep ise aşırı kitap okumak. Evet, Reading Slump'a sebep olan bir diğer etmen çok kitap okumak. İlk başta bize garip gelebilecek bu sebep aslında çok olası. Her şeyin olduğu gibi kitap okumanın fazlası bile zararlı olabiliyor. Rutininiz dışında çok fazla kitap okumanız beyninizi yorabilir ve sizi strese sokabilir. Bu sebeple her şeyi tadında bırakmak gerek. Kendi hayat tarzınıza göre bir rutin oluşturmak çok daha iyi olacaktır.

Peki Reading Slump'tan kurtulmak için neler yapılabilir? Öncelikle telefonunuzdan kısa hikayeler okuyabilir veya haberleri takip edebilirsiniz. Çerezlik dediğimiz ince kitapları günlere yayarak yavaş yavaş okuyabilirsiniz. Bu durumda olduğunuzu hissediyorsanız kendinize zaman tanımak en iyi seçenek olacaktır. Okumadığınız her gün kendinize yüklendiğinizde durumu daha da kötü hale getirebilirsiniz. Bu sebeple vücudunuza gerekli zamanı tanımanız ve kısa kitaplarla zaman geçirmeniz Reading Slump'tan kurtulmanızda size yardım edecektir.