Kitap Önerileri: Beşinci Dağ

Kentler ölmez; yalnızca oturanları ve onların kafalarında yaşayan düşünceler ölür.

Beşinci Dağ kitabı 1996 yılında Paulo Coelho tarafından yazılmış olup ilk Türkçe baskısı 1998 yılında Can Yayınlarından çıkıp Aykut Derman tarafından çevirilmiştir. Beşinci Dağ konu olarak İsrail bölgesinde doğan İlyas peygamberin ideali için çıktığı serüveni anlatmaktadır.


İlyas Peygamberden kısaca bahsedecek olursak M.Ö 9.Yüzyılda yaşadığı düşünülen üç semavi dinin kitabında bahsi geçen bir peygamberdir. Yaşadığı bölge olan İsrail’de Kral Ahab ve eşi Kraliçe İzabel hüküm sürmektedir. İsrail halkı o zamanlar İzabel’in etkisiyle birlikte Baal’a tapınmaktadırlar. Marangoz olan İlyas atölyesine bir melek gelmesiyle peygamberlik muştulanır. Tanrı’nın peygamberi olmasıyla birlikte kraliçe tarafından bir numaralı düşman olarak ilan edilmiştir. İsrail’de tutunamayan İlyas, Tanrı’nın buyruğu üzerine Akbar’a gidecektir. İlyas’ın asıl sınavı bundan sonra başlayacaktı.

Kitap anafikir olarak Tanrı’nın İlyas’ı sınaması üzerine kuruludur. İlyas önceleri kararsız ve isyankar bir adam iken Tanrı’nın karşısına çıkardığı engeller ile birlikte daha farklı birisine dönüşecektir. Coelho, diğer romanları olan Simyacı ve Işık Savaşçısının Yolu kitaplarına selam göndermiştir. Kitabın anlatım dili akıcı ve sadeydi. Olay örgüsü olarak beni ters köşe yapan kitaplardan birisi olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Coelho, bu romanını İlyas’ın İncil’deki hayat hikayesine kendinden eklemeler yaparak yazmıştır.

Genel olarak beğendiğim bir kitap oldu. Coelho’nun kalemini seviyorsanız ya da didaktik edebi eserleri seviyorsanız beğenebileceğiniz bir kitap. Herkese iyi okumalar.