Kitap Önerisi: Kahve Soğumadan Önce- Toshikazu Kawaguchi 

İnsanların, kalplerinde taşıdıkları soruların cevaplarını bulmak için edindikleri bir şansın romanı: Kahve Soğumadan Önce

Kahve içmek için oturduğunuz gösterişsiz bir kafede, zamanda yolculuk yapıp geçmişte orada bulunmuş istediğiniz herhangi biriyle konuşabileceğinizi biliyor olsaydınız tüm kurallara uyacak kadar sabırlı olabilir miydiniz?

Oldukça yumuşak ve sakin bir anlatıma sahip olan Kahve Soğumadan Önce, üzücü tüm ayrıntılarına rağmen insanın içini sıcacık yapıyor.

Kahve Soğumadan Önce, aslında belki de hepimizin yapmak istediği bir şeyi konu ediniyor: geçmişten biriyle bir kez olsun tekrardan oturup bir kahve eşliğinde konuşmak.

Japonya’da çok dikkat çekmeyen, küçük bir kafede zaman yolculuğunun yapıldığı aslında gizli bir bilgi değil. Herkes, kafenin önünde sıra oluşturacak şekilde, büyük bir hevesle geçmişte o kafede bulunmuş biriyle son bir kez oturma şansına erişmek istiyor. Ancak çoğu kişi, şartları duyunca vazgeçiyor.

Örneğin oturduğunuz yerden kalkamazsınız, kahve soğumadan önce kahvenizi bitirmeli, süreniz bittiğinde kendi zamanınıza geri dönmelisiniz. Konuşacağınız kişi daha önce orada bulunmuş olan biri olmalı. Ve bunu sadece bir kez yapabilirsiniz.

En önemlisi, ne olursa olsun ne geçmiş ya da gelecek değişmeyecek.

Kitap, Toshikazu Kawaguchi tarafından yazılmış, kısa ve duygusal bir roman. Anlatımı son derece yumuşak ve güzel, sürükleyici ve kahramanlar ile duygudaşlık kurmamızı sağlayan bir örgüsü var.

Kitabın başkahramanı olarak nitelendirebileceğimiz Fumiko’nun ilişkisinde yaşadığı bir problem ile başlıyor roman. Bu şekilde Fumiko özelinden kafenin tüm müdavimlerine yayılan bir hikayeye şahit oluyoruz.

Kafede bulunan kişilerin hepsinin kendine has hikayeleri var aslında. Geçmişe sormak istedikleri soruları, “şimdi”de yaşadıkları acıları var.

Kafede zaman yolculuğu yapmanın en önemli detayı, ne olursa olsun ne geçmişte ne de gelecekte herhangi bir şeyin değişmeyeceği. Ancak karakterler için, geçmişe dönmek belki mevcut durumda bir değişikliğe yol açmayacak ama en azından duygularını ifade edip durumu kabullenmelerini sağlayacak ve yollarına devam etmelerine imkan verecek.

Roman, bazı konuşmaların mutlaka yapılması gerektiğini, hayatta karşımıza çıkan olayların olumlu ya da olumsuz sonucundan ziyade, yaşanılan sürecin ve duyguları yaşama şeklinin önemli olduğunu bizlere gösteriyor.


Kitabı, yoğun bir okul döneminde benim için güzel bir mola olsun diye okumuştum ve çok güzel bir tercih olduğunu okudukça daha iyi anladım. Eğer kısa, yormayan ve okuması çok keyifli bir roman istiyorsanız Kahve Soğumadan Önce sizin de içinizi ısıtabilir.