Kitap Önerisi: Karun ve Anarşist

Bu yazımızda İskender Pala'nın Karun ve Anarşist kitabını inceleyeceğiz. Herkese iyi okumalar.

Kitap Özeti

Dilimizde Karun kadar zengin olmak deyimi dolayısıyla aşina olduğumuz Karun aslında Hz.Musa döneminde yaşamış biri iken kitapta bahsedilen Karun meşhur Lidya Kralı Krezüstür.

Kitap M.Ö 540 yılında geçmektedir. Kral Krezüs benzetildiği Karun gibi zengindir. Bunu da sahip olduğu altın madenlerine borçludur. Kitabımızın ana karakterleri olan Kufu, Halludas ve Mehte bu madenlerde çalışan işçilerdir. Bu üç işçi arkadaş Edusa adında bir kıza aşıktır. Bütün bunlar olurken Lidya Krallığını büyük bir tehlike beklemektedir. Pers Kralı Keyhüsrev Lidya üzerine doğru bir sefer yapmayı planlamaktadır. Kral Krezüs komutanı Sardanis'i kaybetmesi üzerine diğer komutanı Nakatayı görevlendirecektir. Nakata ise beraberinde Kufu, Halludas ve Mehte ile birlikte göreve götürecektir. Yolculukta ise bu üç arkadaşın arasına ihanet ve ihtiras girecektir. Ve olaylar M.Ö 540’dan M.S 1980’lere gidecektir.


Kitap İncelemesi

Kitap akıcılık olarak başarılıydı okurken sıkılmadım. İskender Pala bu kitabında tarihin iki farklı dönemi arasında güzel bir bağlantı kurarak olayları 3 bölüm şeklinde bizlere aktarmıştır. Kitabın arkasında ek olarak bulunan harita detayı kitabı okurken mekanlar hakkında okurlarına bir fikir vermektedir. Ayrıca kitabın içerisinde kitap ile ilgili az da olsa hoş görseller serpiştirilmiş. Ana fikir olarak kitap tarih tekerrür edişinden ve tarihi eserlere karşı duyarlılaşmak gibi konuları öne sürmektedir. Bazı siyasi kaygılarla yazılmış bir kitap olsa da beğendiğim bir roman oldu.