Kitle Kültürünün Markalaşma Sürecine Etkisi
Dijital evrende markaların hedefledikleri konuma ulaşması için kitle kültürünü doğru bir şekilde analiz edebilmek ne kadar önemlidir?
Günümüzde sosyal medya ve dijital platformaların gelişmesiyle birlikte markalar daha geniş bir alanda hizmetlerini tanıtacak fırsat buldular. Markanın kendine özel hikayesi ve bunun sosyal medya aracılığı ile daha ulaşılabilir olması müşteri ve marka arasında bağ kurulması kolaylaştırdı. Müşteri ve marka arasındaki bağın oluşmasını sağlayan bir diğer unsur markanın kültürel anlamda da başarılı bir hikaye sunmasıdır. Hitap edilen kitleye ve bölgeye uygun olarak sunulan hikayenin dijital platformlar aracılığı ile pazarlanması müşterinin markayı benimsemesini büyük oranda kolaylaştırmaktadır.
Kolaylığın beraberinde getirdiği şey ise dijitalleşmenin genellikle geniş kitlelerin benimsediği, tüketilen ve paylaşılan kültürel ürünlere etkisidir. Buna “kitle kültürü” diyebiliriz. Kitle kültürü günümüzde sunulan reklamın,pazarlama sürecinin başarılı olup olmamasına karar verebiliyor. Bu nedenle kitle kültürünün iyi anlaşılması markalaşma ve pazarlama sürecinin önemli bir unsurudur.
Müşteri ile markanın temas noktalarının artmasıyla eski geleneksel pazarlama sürecinin dışında yeni yollar izlenmeye, sosyal medyadan kısaca dijitalleşmeden daha çok yararlanılmaya başlanıldı. Bu bağlamda oluşan kitle kültürü ile müşterilere ve takipçilere düşen söz hakkı arttı. Artan bu söz hakkı markalaşma sürecinin bir parçası haline geldi. Günümüzde artık önemli olan reklam stratejisi marka için hazırlanan hikayenin göz önünde bulunan insanlar,fenomenler, tarafından pazarlanması haline geldi.Yani Dijital topluluklar bir kitle kültürünün yenilenmesinde ve pazarlanabilmesinde önemli bir noktadır.
Kitle kültürünün iyi anlaşılmaması markanın pazarlama konusunda hedeflemiş olduğu etkiyi azaltabilir. Burada sorun markaların yaratacılığın kaynaklanmıyor. Müşteriler hayranlık duyduğu bir figür ile o markanın bağlantısını görmek istemektedir. Bu istek marka ve müşteri arasındaki güveni pekiştirdiği gibi markaların kitlesel kültüre olan ihtiyacını da göstermektedir. Bu sebeple markalar odaklarını dijital alanda gerçek güç haline gelmiş olan kitle kültürüne kaydırmalılar.
Kitle kültürü hem dijitalleşme ile yeni fikirlerin pazarlanmasında markalara yardımcı olmakta hem de sosyal medya ile gelişen eğlence platformlarına yeni fırsatlar sunmaktadır. Bu açıdan kitle kültürü kendilerini pazarlamaya sunan markalar için eleştiren, gerektiğinde yükselten, etkisiz hale getiren bir güç haline gelmiş bulunuyor.