Kızıl Panda

Bu yazıda nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Kızıl Pandaların yaşamlarına değiniyoruz.

Kızıl Panda ya da diğer adıyla Küçük Panda (Ailurus Fulgens), etçiller takımından, oldukça ürkek yapıda ve türü tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bir canlı türüdür.

Kızıl Pandalar kendilerini yalayarak temizledikleri için kediyi andırırlar ve bu nedenle kendilerine "Kedi Ayısı" da denir.

Bu canlılar fazla ses çıkarmazlar. Sadece kendi aralarında iletişim kurmak için ötermiş ya da gıcırdarmış gibi sesler çıkarırlar.

En fazla tükettikleri besin, bambu filizleridir. Bununla beraber, diğer tükettikleri besinler arasında çeşitli tohumlar, meyveler, otlar, fındıklar, böcekler ve kuş yavruları da yer alır.

Kızıl Pandalar Himalaya'nın doğusunda Nepal'den Çin'in Yunnan iline kadar uzanan bir coğrafya da yer alırlar.

Çok yetenekli tırmanıcılardır. Geceleri yiyecek ararlar, gündüzleri ise ağaçların dallarında uyuyarak zamanlarını geçirirler. Tehlike sezdiklerinde daha çok kaçmaya meyilli olan bu canlılar, yüksekte bulunan ağaç dallarına ve kayalık aralarına saklanırlar.

Eğer kaçmak için fırsatları olmazsa iki ayak üstünde durarak olduklarından daha büyük durmaya çalışırlar ve ön ayaklarındaki tırnakları ortaya çıkararak kendilerini savunmaya çalışırlar. Her ne kadar tehlikeli hayvanlar olmasalarda köşeye sıkıştıklarında kendilerini korumayı bilirler.

Çin'in güneybatısında, yerel halk tarafından oldukça fazla avlanan Kızıl Pandaların postundan şapka ve kuyruğundan süpürge üretilmektedir. Bunun dışında Kızıl Pandalar, yurt dışındaki hayvanat bahçelerine satılmak amaçlı yasa dışı yollarla avlanılmaktadır. Neslinin tükenmesinin bir diğer büyük sebebi ise yaşam alanı olan ormanların yok edilmesidir.

Günümüzde "Red Panda Network" gibi kuruluşlar, Kızıl Panda neslinin tükenme tehlikesine karşı mücadele edip bu konuyla ilgili önlemler alıyorlar. Türün sağlıklı koşullar altında yaşamlarını sürdürmeleri için destekte bulunuyor ve insanlara bu konuda eğitimler verip, bilinçlenmelerini sağlıyorlar.