Koreli Kadınların Ataerkil Sisteme Karşı Duruşu: 4B Hareketi

Koreli kadınların mizojeniyi protesto etmek için oluşturduğu 4B Movement'ın detayları.

Geleneksel cinsiyet ve ailedeki kadın rollerini protesto etme amacıyla başlayan 4B Movement, kadınların erkeklerle randevuya çıkmamasını, erkeklerle evlenilmemesini, erkeklerle cinsel ilişkiye girmemesini ve erkeklerle çocuk yapılmamasını savunan radikal feminist bir harekettir.

Kore'de 2010'ların ortasında yaşanan bir kadın cinayeti vakası sonucunda suçlunun cezasız kalması 4B Hareketinin tetikleyen olay oldu. Cinayetin üstüne Kore'de yıllardır günlük olarak yaşanan gizli kameralarla kadınların fotoğrafları çekilmesi, erkeklerin kadınları sokak ortasında sözlü taciz etmesi, interncet üzerinden ve iş alanlarında sürekli bir cinsiyet ayrımcılığı gibi durumlar koreli kadınları erkeklerin ayrımcı yaklaşımına karşı protesto etmek için birleştirdi ve 4B kavramını yani randevuya çıkmamak (biyeonae), cinsel ilişkiye girmemek (bisekseu), evlenmemek (bihon) ve doğum yapmamak (bichulsan) yarattı.

Hareket koreli kadınlar tarafından büyük bir ilgi gördü ve benimsendi. Kadınlar finansal özgürlükleri için erkek çalışanlar tarafından yaşadıkları ayrımlar konusunda daha fazla ses çıkarmaya başladılar, evlilik oranları 2020'de Kore tarihinde en düşük oranı gördü ve doğum oranı Kore'de 0,73'e kadar düştü(normal bir ülke için doğum oranı 2,1 olmalıdır). Hareketi destekleyip bekar kalmak isteyen kadınlara özel bir ad bile verildi: Biyang nyeo (evlenmemiş kadın). Kore; sosyal, ekonomik ve siyasi yapıda köklü değişim sonucu evlenip çocuk yapan Koreli çiftler için kampanyalar başlattı ve yurtdışında Kore'de yaşayıp hayat kurmak isteyen kadın ve erkekleri cesaretlendirdi.

Dünya'da #MeToo Hareketi olarak karşılığı olan 4B Hareket'i, Kore ile sınırlı kalmayıp Çin, Japonya gibi komşu ülkelere yayıldı. Pek çok kadın grevler yaparak, erkeklerle ilişkilerini sınırlandırarak ve saçlarını keserek protestoya olan desteklerini belirtti.