Korkunç İvan

Korkunç İvan'ın hikayesi

Korkunç İvan olarak anılan ve Rus Çarlığı'nın ilk Çarı olarak Ramanov hanedenalığının kuruculuğunu üstlenen İvan, 25 Ağustos 1530’da Moskova’da dünyaya geldi. Halk tarafından diktatör olarak görülen İvan, Çarlığın sınırlarını Sibirya ve Kazana kadar genişletmiştir. Bazı kaynaklarda Asya’nın ilk diktatörü olarak da görülmektedir.

1547 yılında 16 yaşında Çar olan İvan hakimiyetinin ilk yıllarında ılımlı bir politika izledi. Düzenli ordunun hazırlanmasını sağlayan İvan, dini ve siyasi hayatta düzenlemelerin sağlanılabilmesi için “Sobor” adı verilen toplantıları tertipledi. Sivil ve ruhani liderlerin bulunduğu bu toplantılarda Rus çarlığının diplomatik hayatının da telleri atıldı.

İradeli bir politika izleyen İvan’ın lakabını alma süreci eşinin ölümüyle başladı. İvan annesi ve babasının zehirlenme ile öldürüldüğünü düşünüyordu. Tahrir tekerrür ederken aynı kaderi çok sevdiği karısı da yaşamıştı. Bu noktada artık İvan politikalarını sertleştirmeye başlamış, kapısının ölümünden soyluları sorumlu tutmuştu.

Soylulara kendi içinde açtığı savaş ile sadece kendi hakimiyetinde olan Opriçnina isimli bir ordu kurarak 20 yıla yakın bir süre boyunca ülkeyi “sert yumruk” şeklinde yönetmeye başladı. Kendisine muhalefet yapanları asla affetmeyen İvan bu uğurda kendi oğlunu bir öldürdü. Rus tarihinde çok önemli bir yere sahip olan bu olay Ilya Replin tarafından 1885 yılında resmedildi. Resim suanda Moskova’da bulunan Tretyakov Galerisinde sergilenmektedir.

Tarih 18 Mart 1854 yılına geldiğinde Çar bir satranç oyununda hayata gözlerini Moskova’da yumdu. Bazı tarihçiler bu ölümün zehirlenme ile gerçekleştiğini düşünmektedir. Bu kanlı iktidarın yeni sahibi Çar Boris Godunov oldu.