Koruyucu ve Şifalı Lal Taşı

Bu yazımda değerli ve bir o kadar da güzelliğiyle ünlü olan lal taşından bahsediyorum. Keyifli okumalar!

Nam-ı diğer adı Süleyman taşı olan bu göz alıcı güzellikteki taşın bilimsel olarak diğer isimleri garnet, granat ve grenadır. Nar tanelerine benzerliği sebebiyle bu isimlerle anılır. İçerdiği elementlere göre renkleri değişen lal taşı, silikat minerali içerir ve granat grubunda yer alır. Tarihten bugüne birçok medeniyette yeri olan granat taşı, süs taşı olarak insanlar tarafından yoğun biçimde kullanılmış. Örnek verecek olursak; Mısır, Sümer, Yunan ve Roma medeniyetlerinde oldukça popüler bir yere sahipmiş. Bunun yanı sıra İsveç’te, Çekoslovakya’da (Tunç Çağı’na kadar) ve Avrupa’da (Orta Çağ) uzun süre bu taştan yararlanmışlar. Koruyucu ve şifalı lal taşının özelliklerini ve faydalarını öğrenmek için bu konuyu mercek altında inceleyelim.

Garnet Taşının Özellikleri

Garnet taşının özelliklerine değinecek olursak, kimyasal bileşimi X3Y2Si3O12’dir. Kübik ve çok yüzlü şekilde kristalleşen bu değerli taşın sertliği 6 – 7,5 arasında değişir. Özgül ağırlığı 3,6 – 4,3 arasında ve doğada camsı, reçinemsi bir görünümde bulunur. Magmatik ve metamorfik kayalarda yaygındır. İçeriğindeki elementlere göre; kahverengi, koyu kırmızı, siyah, yeşil, sarı, beyaz gibi renklerde ve dolayısıyla farklı isimlerdedir. Örneğin; pirop (Mg3Al2Si3O12), spessartin (Mn3Al2Si3O12), almandin (Fe3Al2Si3O12) koyu kırmızı, kahverengi, siyaha yakın bir renkteyken andradit (Ca3Fe2Si3O12) sarı, uvarovit (Ca3Cr2Si3O12) yeşil, grossular (Ca3Al2Si3O12) ise mat yeşil, kahverengi ve beyaz renklerdedir. Garnet; Brezilya, Hindistan, Sri Lanka, ABD, Kanada, Afrika, Madagaskar, Çek Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi birçok bölgede çıkarılır.

Lal Taşının Faydaları

Grena taşını biraz tanımış olduk. Şimdi geçelim yararlarına. Rivayete göre lal taşının faydaları:

  • Kan dolaşımını düzenler ve dolaşım bozukluğunun giderilmesinde yardımcı olur.
  • Cinsel enerjiyi düzenler ve dengesizlikleri gidermede etkilidir.
  • Regl dönemindeki ağrılara iyi gelir ve düzensizlikleri giderir. 
  • Hormonların dengesini sağlamada faydalıdır.
  • Menopoz döneminde destek sağlar.
  • Doğurganlığa faydalıdır.
  • Vücuttaki toksinleri temizleyip, bağışıklığı artırır.
  • Sindirim sistemini düzenler.
  • Vitaminlerden ve minerallerden daha fazla yararlanılmasını sağlar.
  • Bel fıtığı ağrılarına iyi geldiği söylenir.
  • Erken yaşlanmayı engeller.
  • Stres, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik problemlere iyi gelir.
  • Psikolojik olarak dengeyi sağlar ve huzur verir.
  • Kişiyi geçmişiyle yüzleştirir ve geçmişini serbest bırakmasında yardımcı olur.
  • Onu taşıyan kişiyi her türlü musibetten ve kötü enerjiden korur.
  • Uyumadan önce yastık altına koyulduğunda kötü rüyalar görmeyi engeller.
  • Hayatla bağlantıyı kurmada ve yaşama sevincini artırmada destekçidir.
  • Aşkı, tutku ve sevgiyi simgelediği için bu konularda bağlılığı, sıcaklığı, güveni artırır.
  • Grena taşını taşıyan kişinin enerjisi artar.

Taşın Uyumlu Olduğu Çakralar

Bu taşın uyumlu olduğu çakralar; kalp çakra, solar pleksus çakra ve kök çakradır. Size biraz bu çakralardan söz edeceğim. Anahata diğer adıyla kalp çakra, kalbin bulunduğu yerde olduğu için direkt olarak sevgiyi temsil eder. Bu çakranın dengesiz çalışması sonucunda kişi kendini değersiz hissedebilir ve kendine olan güvenini yitirebilir. Aynı zamanda empati duygusunu yitirmeye başlayarak çevresine karşı anlayışsız davranışlarda bulunabilir. Sevgiyi alma ve verme konularında dengesini kaybedebilir. Fiziksel olarak ise nefes darlığı, kalp, kan dolaşım sorunları gibi problemler yaşanabilir. Bir diğer çakra olan solar pleksus ( güneş sinir ağı) yani manipura, karın çakrası olarak bilinir. Benlik saygısını, bireysel dönüşüm gücünü ve içsel motivasyonu temsil eder. Bu çakra fiziksel olarak sindirim sistemi ve metabolizmayı idare eder. Karın çakrası dengesiz çalışanlar düşük öz saygılı, kararsız, mükemmeliyetçi ve öfkeli bir yapıya bürünebilir. Sindirim sorunları yaşayabilirler. Kök çakra (Muladhara) ise aidiyet, güven, istikrar, arınmayı simgeler. Muladharada oluşan dengesizlikler, blokajlar neticesinde kişi hayata karşı öfke duyabilir. Kendini güvende hissedemeyebilir. Hayatla bağlantısı kopabilir ve depresif olabilir. Kişinin sürekli endişe, kararsızlık, belirsizlik gibi kötü duygularında artış meydana gelebilir. Bunun yanında açgözlü ve aşırı kontrolcü davranışlar sergileyebilir. Kök çakrasında sorun olan kişiler tüm bunlara ek olarak cinsel hayatında problemler yaşayabilir. Üreme sorunları, uykusuzluk, sindirim bozuklukları gibi hastalıkları ortaya çıkabilir. Mesane, bel, kolon gibi bölgelerinde sorunlar yaşayabilirler. Eğer sizde de bu tür problemler varsa, öncelikle bir doktora muayene olup daha sonra kendinize destek olarak grena taşını kullanabilirsiniz.

Grena Taşının Arındırılması

Grena taşının arındırılması oldukça kolaydır. Orijinalliğinden emin olduğunuz taşınızı, boyut olarak büyük bir selenit taşının üzerine koyabilirsiniz. İsterseniz bir tuz lambasının yanında bulundurarak da taşınızı arındırabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise topraklama yöntemidir. Bir kâseye aldığınız toprağın üzerine taşınızı koyarak enerji temizliği yapabilirsiniz. Bunun yanında sandal ağacı, adaçayı gibi tütsülerle tütsüleyerek ve akan suda yıkayarak taşta birikmiş olan negatif enerjileri temizleyebilirsiniz. Bu konuda önemli bir noktaya değinecek olursak, taşınızı hiçbir kimyasal maddeye temas ettirmemeli ve bu tür maddelerle yıkamamalısınız.