Kral Sisifos ve Hayat

Hayat acı dolu bir görev midir yoksa insanın mutluluğunun sebebi midir?


Kral Sisifos sonsuza kadar büyük ve ağır bir kayayı bir dağın en tepesine kadar çıkarmakla lanetlenmiş, cezalandırılmış bir kraldır. Kayayı dağın en tepesine getirdiği anda kaya elinden kayar yere düşer ve Sisifos kayayı en baştan tepeye çıkarmak zorundadır. Kral Sisifos ölümlülerin en bilgesi, en hünerlisi olarak adlandırılır, kardeşinin tahtını ele geçirmiş, Zeus'un sırlarını ortaya çıkartmış, ölüm meleği Thantos'u zincire vurmuş, Hades'i kandırıp cehennemden kaçmıştır.

Zeus'un sırlarını ortaya çıkardıktan sonra sinirlenen Zeus Sisifos'u Thantos'a ona cehennemde zincir vurması için verir, Sisifos Thantos'u kandırıp onu zincire vurur. Ölümle cezalandırılan Sisifos ölmeden önce eşine onun için tören düzenlememesini ister, ölüm sırasında da Hades'e eşinin görevini yerine getirmediğini dünyaya gidip görevini yerine getirmesi, bir ölüm töreni düzenlemesi gerektiğini söyleyerek kandırır, dünyaya döner ve bir daha yeraltı dünyasına gitmez, gitmeyi reddeder ve Sisifos'u getirmek için Hermes görevlendirilir, Yeraltı dünyasında götürüldükten sonra sonsuza kadar sürecek olan cezasını çekecektir.

Peki Sisifos bize ne anlatıyor? Hayatın mücadelerle dolu olduğunu, bütün çabaların boşa kürek çekmek olduğu, en sonunda tekrar baştan başlayıp tekrar tüm zorluklara, tüm saçmalıklara katlanmak gerektiği mi. Yoksa, hayatın absürtlüğü, saçmalığı, rastgeleliği ve sürekli bir sorunla mücadele etmek zaten insanın doğduğu anda yüzleştiği ölüm bilgisiyle birlikte gelen basit sorumluluklar mıdır?


Albert Camus Kral Sisifos'u mutlu bir insan olarak, bir uyumsuz olarak dile getirmiştir kaya tepeden her yuvarlandığında bir tebessüm belirir Sisifos'un yüzünde çünkü o kaya aslında Sisifos'un varoluşunu temsil eder.


Benim kanımca Sisifos'un mutluluğu tanrıları alaya alması, kandırması, onları görmezden gelmesine rağmen ölmemesi ve hayat kadar basit bir görevi (cezayı) yerine getirecek olmasıdır. Sisifos'un mutluluğu sorgulanabilir ceza nerden sonra rutine bağlanmıştır Sisifos düşünmeyi bırakmış mıdır eğer bırakmadıysa her tepeye çıkma yolculuğu farklı bir deneyimdir her farklı deneyim yeni pencereler açıp yeni fikirler yeni farkındalıklar yaratır. Sonsuza kadar düşünen, farkındalıklar yaşayan bir insanın mutluluğu sınırlanabilir, belki de Sisifos sonsuza kadar mutlu olmayı istemiyodur. Sisifos'un yolculuğu hayattır aslında felsefi düşüncenin ağırlığını da taşıyor bir kez düşündükten sonra geri alınamayacak, görmezden gelinemeyecek fikirler, düşünceler taşıyor fakat her seferinde bunu baştan yapıyor. Gerçekten mutlu mudur Sisifos yoksa ölümü zincire vuran ölümlü için düşünmenin verdiği haz lanetlenmeye bile değer mi?