Kralların Treni ile Masalsı Bir Yolculuk

Efsanevi Tren:Orient Express

Avrupa’nin ilk lüks treni olan Orient Express ya da bizim söylemimizle Şark Ekspresi, yolcularına üst düzey bir seyahat ve konaklama imkanı sunarak Avrupa’nın en önemli şehirlerinden geçip İstanbul’a varıyor.

Uluslararası Wagon-Lits isimli demiryolu şirketine ait olan Orient Express ilk seferine 4 Ekim 1883 tarihinde Paris- İstanbul arası yolculuğuyla çıktı. Paris’ten kalkan tren sırasıyla Strazburg,Münih,Viyana,Budapeşte, Varna ve son olarak da İstanbul’a toplam 80 saatte ulaşıyordu.

Lüksün Zirvesi

Üst düzey bir seyahat ve konaklama imkanı sunan bu büyüleyici tren, dönemin en lüks imkanlarıyla misafirlerini ağırlıyordu.

Öyle ki trende kristal kadehlerden, gümüş çatal-bıçak takımlarına,porselen yemek takımlarından canlı müzik eşliğinde yemek yeme zevki sunan restoranına ve Amerikan barına kadar çoğu seçkin imkan mevcuttu.

Ünlü Misafirler

Seyahat boyunca yolcuların her türlü ihtiyaçlarının gözetildiği bu trende misafirler genellikle soylulardan, sanatçılardan, diplomatlardan, edebiyatçılardan ve iş insanlarından oluşuyordu.

Bu misafirler arasında Bulgaristan Kralı I.Ferdinand,Belçika Kralı II.Leopold,ünlü yazar Agatha Christie, Edmond About, casus Mata Hari,Arabistanlı Lawrence, Albert Einstein,Sigmund Freud, Lev Tolstoy, Coco Chanel,Jean Gabin,Marlene Dietrich gibi daha nice ünlü yolcusu vardı.

Hatta trenin ilk seferine katılan romancı Edmond About seyahatteki anılarını “De Pontoise A Stamboul” isimli kitabıyla 1884 yılında yayınladı. Kitaptan sonra popülerliği daha da artmaya başlayan trenle ilgili ünlü polisiye yazarı Agatha Christe de “Doğu Ekspresinde Cinayet”(Murder on the Orient Express)(1934) isimli kitabını yayınladı.

Pera Palas Otel

Tabi bu kadar soylu insanları ağırlayan bir trenin de zamanla yolcularına benzer konforu sağlayabileceği bir konaklama imkanı sunması gerekti.

Yolculuk boyunca üst düzey bir konforla seyahat eden yolcular haliyle İstanbul’a geldiklerinde de aynı hizmetle karşılaşmak istiyorlardı. Bunun sonucunda yine Wagon-Lits şirketi tarafından 1895 yılında Pera Palas Otel hizmete girdi.

Pera Palas Oteli, Osmanlı saraylarından sonra İstanbul’da elektrik kullanılan ilk binadır. Bununla birlikte, içerisinde elektrikli asansör ve sürekli olarak erişilebilen sıcak suyun bulunduğu ilk bina olma özelliğini taşıyor.

İçerisinde Mustafa Kemal Atatürk’ün ve Agatha Christie’nin müzeleştirilmiş odalarının bulunduğu bu otel bizlere en az Şark Ekspresi kadar ünlü olduğunu gösteriyor.

Sonlandırılan Seferler

I. Dünya Savaşı(1914-1918) yılları arasında seferlerini durduran ancak savaş bittikten sonra tekrar yolculuğa başlayan(1919) Orient Ekspresi, Almanya ve Avusturya’nın istasyonları güzergahının üzerinden çıkarıldıktan sonra onun yerine Paris-Lozan-Milano ve Venedik üzerinden seferine kaldığı yerden devam etmiştir.

Bunun sonucunda ise 2 istasyonun çıkarılmasından dolayı 80 saat süren yolculuk artık 58 saate inmiştir.

Vagon:2419

I.Dünya savaşını bitiren İtilaf devletleriyle Almanya arasında imzalanan Versay Barış Antlaşması Orient Express’in 2419 numaralı vagonunda imzalanmıştır. Aynı zamanda Fransa’nın anlaşma sonrası müzeye koyduğu vagon II.Dünya Savaşı’nda (1939-1945) Fransa’yı işgal eden Hitler tarafından Fransa’nın teslim anlaşması bu vagonda imzalatılmış ve Almanya’ya götürülmüştür.

Sonrasında Rusya’ya yenik düşen Hitler tekrardan bir teslim anlaşmasını 2419 numaralı vagonda imzalamamak için yaktırmıştır.

Efsane Tren

Hakkında kitapların ve filmlerin çekildiği bu efsanevi tren son seferini 27 Mayıs 1977 yılında Paris-İstanbul arası yapmıştır. Günümüzde ise İstanbul-Venedik arasında nostaljik seferlerine devam etmektedir.

Kaynak:

https://perapalace.com/orient-ekspresinin-sark-ekspresi-buyulu-ve-bilinmeyen-hikayesi/

https://turkiyeturizmansiklopedisi.com/orient-express-sark-ekspresi

https://perapalace.com/pera-palace-hotel-hakkinda-duyunca-cok-sasiracaginiz-14-bilgi/

https://perapalace.com/tarihe-bir-yolculuk-orient-express-hikayesi/

https://www.istdergi.com/tarih-belge/avrupa-altin-caginin-ikonu-orient-ekspres

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eark_Ekspresi