Kriminoloji (Suç bilimi) Nedir?

Suçun açıklamasını yapan, suçlu davranışın nedenlerini inceleyen bilimsel öğretidir.

Tanım olarak suçu açıklayan, suç unsuru taşıyan davranışların nedenlerini araştıran, suçu önlemek ve suç ve suçlu ile mücadele eden bir bilim alanıdır. Bir diğer adı da "suç bilimi"dir. Suçun tarihinin insanlık tarihi ile aynı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Farklı disiplinlerin bir arada çalışması ve suç kavramı ile ilgili yapılan çalışmaların artmasıyla birlikte kriminoloji bilimi ortaya çıkmıştır. Hem suç işleyen hem de suça maruz kalan insanı inceleyen bir bilimdir.

Kriminoloji çoğunlukla bir gözlem bilimi olarak kabul edilmesine rağmen uyumlu bir strateji belirlenmesi ile toplumun suç karşısındaki tepkisinin derinlemesine değişmesine öncelik ederek toplumu daha huzurlu bir zemine oturtmasında ana damar olma vasfını gösterebilir. Kriminoloji yalnızca ceza hukukunun yetersizliklerinden doğmakla kalmamış, onun yenilenmesinin koşullarını da belirlemede aktif rol almıştır.

Suça karşı açılmış savaşın yetersizliklerinden doğmuş olan kriminoloji, günümüzde hala tam olarak yerine oturamamıştır. Bunda bilim dalının tam olarak bilinemeyişi ve siyasetçiler tarafından gevşek politikaların uygulanmasının payı büyüktür. Suçla mücadele edebilmek için suçu tanımanın önemli olduğundan yola çıkacak olursak, özgürlükçü anlayışa dayalı bir bilim ile huzurlu topluma ulaşmak zor olmasa gerek. Kriminoloji biliminde araştırmalar yapan Roger Hood ve Richard Sparks'ın gözlemleri sonucunda kriminolojinin, bir sosyal hizmet türünden ziyade "toplumdaki suç olgusuna akılcı bir yaklaşım" olduğu değerlendirilmektedir.

Kriminoloji;

Suç ve suçluların çeşitli boyutları, niteliği ve dağılımı ve analizini yapar ,

Suçun nedenlerinin analizi ve ilgili teoriler üretir,

Ceza kanunlarını düzenler,

Polisiye işlemler, tutuklama gibi kanun ve cezai adaletin çeşitli süreçlerinin

incelenmesini yürütür,

Cezalandırma ile ilgili farklı politika ve uygulamalar ortaya koyarak bunların

analizlerini yapar.

Kriminolog Nedir?

Kriminoloji bilimi ile ilgilenen uzman kişilere kriminolog denir. Suç bilimci olarak da bilinen kriminologlar suçlu davranışları, suçlarla mücadele, suçların önlenmesi gibi unsurlar ile ilgilenmektedirler. Kriminologlar, Emniyet Genel Müdürlüğü altında çalışırlar.

Kriminolog Ne İş Yapar?

Asıl işleri polislere yardımcı olmaktır.

Çözülemeyen suç olaylarını aydınlatmaya çalışırlar.

DNA ve parmak izi saptaması yaparlar.

Delil araştırması yaparlar.

Suçlularla ve suçlarla mücadele ederler.

Tüm polis birimleri ile ortak çalışırlar.

Özel polis olarak tanımlanırlar.

Genel olarak laboratuvarda çalışırlar.

Suçlar ve suçları işleyenler arasında ilişki kurma amacındadırlar.

Kriminolog Nasıl Olunur?

Kriminolog olmak isteyenlerin Tıp, Biyoloji, Psikoloji, Genetik Bilimi gibi ilgili üniversite lisans programlarından mezun olmaları gerekmektedir. Bu bölümlerden mezun olmuş olanların KPSS sınavına girmeleri ve 70 puan almaları da zorunludur. Yeterli puanı edindikten sonra Polis Meslek Eğitim Merkezi’ne başvurmaları gereklidir. Bu merkezde eğitimi tamamladıktan sonra polis olabilenlerin Kriminoloji Polislik Şubesi’ne başvuru yapmaları gerekir. İstenilen şartlara uygun olmanız durumunda başvurunuz kabul edilecektir. Daha detaylı bilgi için ekteki videoya göz atabilirsiniz:

KAYNAKÇA

https://tr.wikipedia.org/wiki/Kriminoloji

https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/134944/mod_resource/content/1/KR%C4%B0M%C4%B0NOLOJ%C4%B0.pdf

https://bedavainternet.com.tr/kriminolog-suc-bilimci-nedir-nasil-kriminolog-olunur/