Küçük Cadı Kiki

Gerçek bir cadı olmak isteyen Kiki'nin yolculuğu.

Her on üç yaşına basmış cadının ailesinden uzakta bir yıl yaşaması gerektiği için Kiki adlı genç cadının başka bir şehire gitmesiyle başlayan macera dolu hikâyesini anlatan Küçük Cadı Kiki filmi, Hayao Miyazaki yapımıdır. Film, 1989 yılında yayınlanmış Japon Anime filmidir. Film ile aynı isme sahip olan Eiko Kadono kitabından uyarlama, Studio Ghibli filmidir.

Kiki inatçı ve cadı olabilmek için her şeyi yapmaya hazır bir kızdır. Gerçek bir cadı olabilmek için yeni bir şehre gitmesi gereken Kiki, kedisi Jiji ve annesinin süpürgesiyle yola çıkar. Havanın kötü olmasından dolayı süpürge ile gidemeyen Kiki bir trenin saman dolu vagonuna sığınır.

Kiki tren vagonunda uyandığında tam hayallerindeki gibi okyanus kenarında bir sahil kasabasına gelmiştir. Şehir olarak hiçbir cadının olmadığı bir şehir seçmek zorunda olan Kiki, şehirde cadı olmadığını öğrenince yerleşmek için dikkat çekmeden ne yapacağını düşünür.

Kiki' nin seçtiği şehir kalabalık ve büyük bir şehirdir. Bu yüzden her çeşit insanın var olduğu bu şehirde zorlanır. İlk olarak sokakta karşılaştığı kişi Tombo adında bir çocuktur. Kiki Tombo'nun onunla dalga geçtiğini sanır o yüzden hoşlanmaz.

Tombo Kiki'yi ilk uçarken görmüş ve çok merak etmiştir çünkü cadıları önceden duymuş ama gerçekte görmemiştir. Bu yüzden Tombo, Kiki ile arkadaş olmak ve tanımak ister.

Kiki, fırını olan Osono adlı bir kadın ile şans eseri karşılaşır. Osona müşterilerinden birinin bebeğinin emziğini unuttuğunu fark eder. Kiki, Osona hamile olduğu ve bebekli kadın çok uzaklaştığı için hemen süpürge ile götürmeyi teklif eder. Böyle bir kolaylık sağladığı için çok mutlu olan Osona, Kiki'yi yakından tanır ve ona kalacak yer verir. Fırının da hem yardım edebileceğini hem de teslimat işi yapabileceğini öğrenen Kiki para kazanma yolunu bulduğu için çok mutlu olur.

Kiki ilk teslimat görevi olan oyuncak siyah kedinin içinde olduğu bir kafesi götürmek için süpürgesi ile uçmaya başlar. İlk başta rüzgarın geldiğini vahşi kazlardan öğrense de kaçmayı başaramayan Kiki ormanda bir kuş yuvasının yanına düşer. Kuşlar Kiki'nin kuş yumurtalarını çalacağını düşündüğü için ormana bir daha girdirmezler. Ama kafesin içindeki siyah oyuncak kedi ormanda kaybolur bu yüzde ilk işini geç götürmek istemediği için Kiki kendi kedisine oyuncağı bulana kadar rol yapmasını söyler.

Kiki kendi kedisini ve kafesi teslim ettikten sonra ormana girer ve oyuncak kediyi bir kulübenin camında görür. Ursula adlı resim çizen bir kızın kulübesidir. Ursula ormanda bulduğu oyuncak siyah kediyi hemen vermek ister ama kedi biraz yırtılmıştır. Kiki'ye onun için dikebileceğini ama karşılığında evini temizlemesini ister.

Ursula, Tombo ve Osono Kiki'nin büyük şehirdeki zorluklarına, teslimat işine alışmasına ve Kiki'nin kendini tanıyıp ne tür bir cadı olacağına karar vermesinde çok yardımcı olurlar.

Küçük Cadı Kiki filmi boyunca genç Kiki'nin ailesinden ayrılıp, yeni bir şehirde, kimseyi tanımadığı bir yerde nasıl tek başına ayaklarının üzerinde duran bir cadıya dönüştüğünü izliyoruz. Genel olarak film, eğlenceli, fantastik bir şekilde ve Kiki karakteri üzerinden gençlik sorunlarına değinse de filmin sonunda her Miyazaki filmi gibi az da olsa hüzün içeriyor.