Küçük Prens'ten Hayat Dersi
Yıllar önce yazılmış bu eser bize neler anlatıyor?
Küçük Prens, Antonie De Saint-Exupéry tarafından 1943 yılında yayımlanmıştır. Çocuk kitabı olarak yayımlanan bu kitap aslında her yaştan insanın hayatına dokunmaktadır. Küçük Prens hikayesi bir pilotun Sahra Çölü'ne düşmesiyle başlamakta ve burada Küçük Prens'le karşılaşmasıyla devam etmektedir.
Küçük Prens'ten Çıkarabileceğimiz Dersler
Kibirli insanlar pohpohlamalardan başka bir şey duymazlar. Bu insanlara göre herkes kendilerine hayrandır. Sadece övgü kabul ederler, eleştiriye açık değillerdir. Bazı durumlarda ise bu tam tersi olmalıdır. Başkalarının ne söylediğine de önem verilmelidir. Övgü kabul edildiği kadar eleştiri de kabul edilmelidir.
Bazen ne kadar kalabalık bir çevremiz,hayatımız olsa bile içsel olarak kendimizi yalnız hissederiz. Kalabalık içinde yalnızlaşırız ve iç dünyamıza döneriz.
İnsan sahip olduklarından memnun olmaz. Hep daha iyisini ister. Sürekli yeni bir yer arayışı içerisindedir.
İnsan hakikate ulaşmak istiyorsa gönül gözüyle bakmalıdır. Çünkü gönül gözü duyguları, niyetleri hisseder. Gözler ise sadece yüzeysel bilgileri görebilir.
Kendini bilmek aslında her şeyin başında gelir. Başkalarını yargılamak, kendimizi yargılamaktan daha kolaydır. Kendimizi yargılamak ise öz farkındalık gerektirir. Bu, başkasını yargılamaktan daha zordur çünkü insanın kendisiyle yüzleşmesi bazı durumlarda acı verebilir.
Uğruna emek harcadığımız kişinin yeri başkadır. Onunla bütünleşiriz ve o artık hayatımızda anlam kazanır. Onu başkalarından ayıran şey bizdeki anlamıdır.
Yıllar önce yazılan bu eser hayatımıza ne kadar çok değer katmış aslında. Yaş aldıkça bu eseri daha iyi anlamaktayız.