Kültür, Sanat Ve Bilim Merkezi: Müze Gazhane

Kadıköy'de bulunan Müze Gazhane, adeta bir kültür merkezi haline geldi.

İstanbul’un Anadolu yakasındaki Kadıköy ilçesinde yer alan Gazhane Müzesi, 1892 yılında bulunduğu yakaya gaz tedarik etmek amacı ile inşaa edilmiştir. Yaklaşık olarak 100 yıllık kullanımından sonra, teknolojinin gelişmesi, yapılan faaliyelerin çevreye ve insan sağlığına zararlı olması gibi nedenlerden ötürü kullanımına son verildi. Uzun yıllar süren restorasyon sürecinden sonra 9 Temmuz 2021 tarihinde içine yapılan sergiler, müzeler, restoranlar, 7/24 açık kütüphaneler, tiyatro ve sinema salonları ve icindeki onlarca sokak hayvanı ile halkın kullanımına açık hale getirildi. Şimdi, sizlerin eşliğinde Gazhane Müzesine küçük bir gezi düzenlemek istiyorum.

Gazhane’nin hemen girişinde” Beltur” adı altında açılmış, İBB’ ye bağlı restoran-kafe ve tatlıcılar bulunuyor .Müzeyi ziyarete gelenler ve kütüphanelerde çalışanlar için çok iyi düşünülmüş.

Bu mekanların karşısında “Bilim Merkezi” bulunuyor. Ana teması enerji kullanımı olan bu Bilim Merkezi’nde atölyeler, simülasyonlar ve oyunlar aracılığıyla konu edindikleri “enerji” hakkında ziyaretçilere deneyimler yaşatıyor, konular hakkında bilgi edinmelerini ve eğlenceli vakit geçirmelerini sağlıyor.Bir diğer bilim adı altında açılan yer ise “İklim Müzesi” dir. Bu müzede geçmişten günümüze iklim değişiklikleri, iklimi etkileyen fkatörler vb. konularda detaylı bilgi veren resimler ve yazılar bulunuyor.

Gazhane, aynı zamanda takvime bağlı olarak değiştirilen sergilere de ev sahipliği yapıyor. Galeri Gazhane’de bulunan “Kente doğru” sergisi, Galeri açıldığında yapılan ilk sergi olup İstanbul’un geçmişten günümüze yaşadığı değişimleri konu alıyor. Bir diğer sergi ise açılışını “Çizerini Yaşatan Çizgiler “ ismiyle Karikatür ve Mizah Müzesi’nde yapıyor. Bu sergide Türkiye’deki mizah yolculuğu farklı dönemler, farklı akımlar ve farklı eserler ile anlatılıyor. Konusunun oldukça orijinal ve eğlenceli bir fikir olduğunu düşündüğüm bu sergide, toplumun birçok sıkıntısı, siyasi konular, ekonomik faaliyetler vb. şeyler eserlere yansıtılmış.

Sanatsal faaliyetlerin her çeşidine sıkça rastlanılan Müze Gazhane’de, içerisinde her yaş grubuna ayrı hitap edecek şekilde oluşturulmuş atölyelerin ve söyleşilerin yapıldığı “T Atölye “bulunuyor. Sergileri gezmektense kendi yapıtlarını oluşturmak isteyen kişiler için oldukça keyifli bir yer.

Gazhane’nin özellikle öğrencilere hitap ettiği kısımlar ise dekoru, komforu ve sağladığı yüzlerce kitap imkanı ile “Afife Batur Kütüphanesi “ ve çok da sesli olduğunu söyleyemeyeceğim “Sesli Çalışma Alanı” dır. Afife Batur Kütüphanesi 7/24 açık olup gece geç vakitlerde orada ders çalışan gençlerin , sessiz ve güvenilir bir ortamda çalışmasını, kütüphane içinde bulunan bilgisayarları kullanmasını ve ücretsiz WİFİ imkanından yararlanmasını sağlıyor.

Müze Gazhane’nin en sonunda 2 adet tiyatro ve sinema salonu bulunuyor. Bu salonlarda, etkinlik takvimlerine göre, yerli ve yabancı olacak şekilde birçok oyun ve film sergileniyor. Ayrıca bu tiyatroların karşısında araba ile gelen ziyaretçilerin arabalarını park edebilecekleri 3 katlı bir otopark olan İspark bulunuyor.

Son olarak size bahsedeceğim yer ise Gazhane Meydan. Burada belirli markaların sponsorlukları ile özel günlerde, bayramlarda açık hava konserleri, söyleşiler ve bunun gibi daha birçok etkinlik düzenleniyor.