Küreselleşme ve Dijitalleşmeden Kültürlerarası İletişime

Medya, kültürlerarası iletişimi sağlayan önemli bir araçken buna zemin hazırlayan da küreselleşen dünyada dijitalleşmenin sağlanmasıdır.

Küreselleşme, dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan toplumların ve devletlerin arasındaki iletişimin giderek artması demektir. Daha açık ve net ifade ile küreselleşme, Etiyopya’da yetişen kahvenin, dünyanın başka bir yerinde küreselleşmenin nefret edilen reklam çocuğu Starbucks tarafından fincanlarımızın içini doldurmasıdır (Tarhan, 2018, s. 74).

Dijitalleşme, hayatın her alanında olan, bireylerin işini kolaylaştıran ve hızlandıran gelişen teknolojinin ürünüdür. Birçok işin internet aracılığı ile kolayca ve uzaktan hallediliyor olması dijitalleşmenin bir sonucudur.

Medya, genel tanımıyla yazılı, görsel ve sesli kitle iletişim araçlarıdır. Teknolojinin ilerlemesi ile gelişen araçlar medyanın da dönüşümünü sağlar ve hala sağlamaktadır. Günümüzde kullandığımız yeni medya kavramı buna en yakın örnektir.

Küresel anlamda dijitalleşen bir dünyada dönüşümün ve değişimin olmamasından bahsedilemez. Bu dönüşüm ve gelişim günümüz teknolojik faaliyetlerinin ilerlemesinden dolayı oldukça hızlı yaşanır. 

Dijitalleşen dünyada medya, kültürlerarasılığa büyük katkısı olan bir mecradır. Elimizin altında olan telefon ve bilgisayar gibi araçlarla internet sayesinde dünyanın bir ucundaki herhangi bir yer ile ilgili bilgi sahibi olabiliyoruz. Oldukça kolay ve hızlı gerçekleşen bu bilgi edinme şekli farklı kültürleri tanımamıza da yardımcı oluyor. Günümüz medya platformlarının televizyon kanallarından bağımsız olarak gelişim göstermesi farklı ülkelere ait dizi-film ürünlerine kolay ulaşılabilir olmasını sağladı. Netflix, Amazon Prime, HBO gibi platformlar sayısız sayıdaki ülkeye ait ürünleri izleme fırsatı sunuyor. Dizi-film gibi kültürel ürünler ülkelere ait kültürel birçok ipucu sunar izleyenlere. Gezip görerek öğrenmenin yerini medyanın bize sunduğu imkanlarla izleyerek öğrenme de zaman zaman olabilir. Covid-19 ile sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı dönemlerde dünyaca ünlü müzeleri sanal olarak gezme imkanı sunulmuştu. Dijitalleşen dünyanın uzakları yakın eden bu kazanımı medya kanalları aracılığı ile mümkün oldu.

Medya kültürlerarası iletişimi sağlayan önemli bir araçken buna zemin hazırlayıp imkan sunan da küreselleşen dünyada dijitalleşmenin sağlanmasıdır.


KAYNAK

ŞİMŞEKER, M. ÜNSAR, S. ‘’Küreselleşme Süreci ve Liderlik’’, Journal of Yasar University, yıl:2008, ss:1029-1045

TARHAN, K. ‘’Küreselleşme Evrensel Bir Kültür Mü Oluşturdu?’’