Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç- Hüseyin Rahmi Gürpınar

Hüseyin Rahmi Gürpınar Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç romanının konusu ve incelemesi.

Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç Ne Zaman Yazıldı?

Hüseyin Rahmi’nin 1912 yılında ilk baskısı yapılan Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç romanında, başkarakterler İrfan Galip ve Feriha’dır. 1908 yılının Mayıs ayında düşeceği beklenen “Halley” kuyruklu yıldızının haberi mahallede sansasyon yaratmaktadır. Romanın başlangıcı, bu olayı öğrenen mahalle kadınlarının konuşmalarıyla başlar ve İrfan Galip ile Feriha arasındaki filizlenmeye başlayan garip bir aşk hikâyesini anlatır.

Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç Ne Anlatıyor? Özet

Mahalle kadınlarının düşünceleri, Hüseyin Rahmi tarafından bir noktada alaycı şekilde ele alınmıştır. Hüseyin Rahmi’nin sunuş bölümünde yer alan yazısından bunu anlayabiliyoruz:

“ Annemiz yaratıldığı zamandan beri, devam eden o fezadaki nazlı salınışına bu uzun saçlı, bu oynak ve yoldan çıkmaya yatkın kız kardeşlerinin böyle yaklaşma cilvelerine kim bilir kaç defa uğramıştır. Fakat üzerinde bundan ileri gelen bir afet izi görmüyoruz. Emin olunuz bu defa da yine öyle olacaktır... Ne baş ağrısı ne nezle hemen hiçbir şey hissetmeyeceğiz.”

Burada bahsedilmek istenen Hüseyin Rahmi’nin gezegenleri kız kardeşler olarak görmesiyle birlikte, fezadaki döngünün annemizin yaratılışından beridir devam ettiği ve bu döngünün bize hiçbir şekilde zarar vermeyeceği görüşüdür. Mahalle kadınlarının bu haberi almasıyla birlikte, olayı dallandırıp budaklandırarak gitgide gerçeklikten uzak bir hale getirmeleri romanın başlıca konularından biridir. Kadınlar konuşarak büyüttükleri olaydan iyice korkmaya başlarlar ve bu durum bir süreden sonra komik bir hâl almaya başlar.

İrfan Galip, gazetelere yazılar göndererek şöhret isteği duyan yirmi iki yirmi üç yaşında, yeni edebiyat kuşağından genç bir adamdır. Bir gün yolda rastladığı bir kadına evlilik ve aşk mevzularından söz eder fakat kadın ona küçümseyen bir bakışla onu süzdükten sonra yanından uzaklaşır. Bunun üzerine, bütün kadınlara düşman kesilen İrfan Galip, onlardan intikam almak isteyecek kadar nefret duyar. Halley kuyruklu yıldızının dünyaya çarpacağı haberini alan İrfan Galip, kadınları korkutmak ve onlardan öcünü almak için mahalle kadınlarını toplayarak bir konferans düzenler. Onun düşüncesi, bu bilimden uzak yalnızca dedikodu yapan kadınları iyice yakından gözlemlemektir. Bu konferans sırasında siyah çarşaflı bir kadın ona bir mektup verir. Mektup, Halley kuyruklu yıldızı hakkında bilgi edinmek isteyen bir kadın tarafından yazılmıştır. İrfan Galip ve kadın arasında, bu vesileyle bir mektuplaşma başlar.

Mektuplarından tanıdığı bu kadının düşüncelerini beğenmeye ve merak etmeye başlayan İrfan Galip, mektupları getiren siyah çarşaflı kadını takip eder ve bu kadının Feriha olduğunu öğrenir. Feriha’nın hakkında kötü duyumlar aldığı halde aşkından vazgeçemez ve usulünce Feriha ile evlenirler. Feriha ile evlendikleri gece Halley kuyruklu yıldızının dünyaya çarpacağı gecedir. Onlar sabah kadar çatıda konuşurlar ve gerçekler ortaya çıkar.

Alıntılar

“Fakat bence hissolunan bir şey nasıl benliğimin dışında sayılabilir.”
“Gönül kimi severse güzel odur. Bunun için nafile yere zıtlaşmayınız.”
“Görmeden âşık olmak... İrfan gibi romanesk tabiatlı bir genç için bu ne büyük bir mutluluktu.”
“Sevilen bir hayal insanı bu hale getiriyor, bir hakikatin yakmasına nasıl yürek dayanacak?”