Kuzey Kore: Covid-19 ile Geleneksel Tıpla Mücadele Ediyor

Kuzey Kore'nin ilaçlara sahip olmayan aşılanmamış izole bölgesinde virüsle geleneksel yöntemlerle başa çıkılıyor.


Kuzey Kore'nin etkili anti-viral ilaçlara erişimi olmayan aşılanmamış bir popülasyonunda Covid-19 hızla yayılıyor.

2020'nin başlarında ülke, kendisini pandemiden izole etmeye çalışmak için sınırlarını kapattı.

Hükümetleri şimdiye kadar dışarıdan tıbbi desteği reddetti.

Devlet medyası, "ateş" olarak adlandırdıkları bu durumla mücadele etmek için çeşitli geleneksel tedaviler önerdi.


Sıcak İçecekler

İktidar partisi gazetesi Rodong Sinmun, ciddi semptomlar göstermeyen hastalar için zencefil veya hanımeli çaylarını içmelerini önerdi.

Haberlerinde, sıcak içecekler boğaz ağrısı veya öksürük gibi bazı Covid semptomlarını yatıştırabileceği ve hastalar hastalık süresince normalden fazla sıvı kaybettikleri için hidrasyona yardımcı olabileceği belirtildi. Bununla beraber zencefil ve söğüt yaprağının iltihabı hafifletip ağrıyı azaltabileceğine dikkat çekildi.

Ancak elbette bunlar virüsün kendisi için kesin bir tedavi olmamaktadır.

Tuzlu Su

Devlet medyası sabah ve akşam tuzlu su ile gargara yapılmasını önerdi.

Yapılan bazı araştırmalar, soğuk algınlığına neden olan virüslerle savaşan tuzlu su gargarasının etkinliğini gözler önüne serdi.

Ancak bu alternatif tedavinin Covid'in yayılmasını yavaşlattığına dair çok az kanıt bulunmaktadır.

Laboratuvarda gerçekleştirilen bir çalışma, gargaranın virüsü öldürebileciğini mümkün kılsa da çözümün insanlarda yardımcı olduğuna dair ikna edici bir kanıt bulunmamıştır.

Virüse esas olarak ağızdan olduğu kadar burun yoluyla da havadaki küçük damlacıkların solunmasıyla yakalanılır, bu nedenle gargara yalnızca bir giriş noktasından saldırır. İlerleyen süreçte virüs çoğalmaya başlar ve gargaranın ulaşamayacağı organların derinliklerine yayılır. Bu da tedaviyi olanaksız kılmaktadır.


Agrı Kesici ve Antibiyotikler

Devlet televizyonu hastalara ibuprofen gibi ağrı kesicilerin yanı sıra amoksisilin ve diğer antibiyotikleri kullanmalarını tavsiye etti.

İbuprofen'in (ve parasetamol) ateşi düşürebileceği ve baş ağrısı veya boğaz ağrısı gibi semptomları hafifletebileceği öne sürüldü. Ancak yine de onlar virüsü temizlemeyecek veya gelişmesini engellemeyeceklerdir.

Covid hastalarının hastaneye yatış oranlarını düşürmek için önerilen ilaçlara karşın, ilaçların yan etkileri ve etkilerinin bünyeden bünyeye değişiklik göstermeleri kesin bir çözüm olanağı sağlamamaktadır.

Sağlık Sistemi

Kuzey Kore'deki sağlık sistemi, köy düzeyindeki yerlerdeki temel hizmetten, şehir merkezlerinde bulunan devlet hastanelerindeki özel tedavilere kadar ücretsiz tıbbi bakım sunmak üzere tasarlanmıştır.

Ancak son yıllardaki Covid önlemleri bağlamındaki yaptırımlar ve kuraklık nedeniyle ekonomisi kötüye giden Kuzey Kore, sağlık personeli, ilaç ve ekipman sıkıntısı çektiklerini belirtiyor.

Uluslararası Yardım

Kuzey Kore'nin, küresel aşı paylaşım programı Covex kapsamında geçen yıl Çin yapımı üç milyon doz aşıyı geri çevirdiği ve diğer teklifleri de reddettiği bildirildi.


Kaynak: BBC