KYK Yurdunda Hayatta Kalma Rehberi 

Üniversitelerin açılmasına çok az bir zaman kaldı. Peki KYK yurtlarında kalacak öğrenciler için hayatta kalma rehberinde neler var?

Üniversiteler 2024 2025 eğitim-öğretim yılına hazırlandı. Üniversite sınavı, tercihler, yurt başvuruları derken zorlu bir süreç atlatıldı. Eğitimine şehir dışında devam edecek öğrenciler KYK yurtlarına başvurdu. Peki nasıl bir dünyadır KYK yurtları?

KYK yurtları, Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Kurumu bünyesinde hizmet vermektedir. Her sene üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından sonra KYK başvuruları açılır. Eylül ayının ilk haftalarında da yurtta kalmaya hak kazanan öğrenciler açıklanır. Ülkemizin bütün şehirlerinde KYK yurtları bulunmaktadır. 

Kapıda bizi neler bekliyor? 

Bütün zorlu süreç bitti ve KYK yurdunda kalmaya hak kazandınız. Eşyalarınızla yurdun kapısına geldiğinizde bizi neler bekliyor diye merak ediyorsunuz. İşte bu kısım tam size göre... 

Öncelikle kapıda sizi güvenlik karşılıyor. Güvenliğe yeni kayıt olduğunuzu söylemeniz gerekiyor. Güvenlik sizi yurdun giriş katında bulunan idareye yönlendirecektir. İdareye gittiğinizde kayıt için gerekli belgeler tarafınızdan istenecektir. (Gerekli belgeler: 4 adet vesikalık fotoğraf, öğrenim belgesi, öğrenciye ait IBAN numarası, nüfus cüzdanı fotokopisi, KYK yurt ücretinin ödendiğine dair dekont, kan grubu, başvuru belgesinde belirtilen öncelik belgesi) Belgelerin tam olması önem arz etmektedir. Eksik belge olduğunda kaydınız yapılamaz. Benim tavsiyem belgelerinizi gitmeden mutlaka hazır edin. Gittiğiniz şehirde fotokopici aramak durumunda kalmamalısınız.  

Kayıt işlemleri sırasında sizden birkaç yere imza atmanızı isteyecekler. Attığınız imzalarla; yatağınız, dolabınız, varsa çalışma masanız (bazı yurtlarda ortak çalışma odaları oluyor), yastığınız, yorganınız, çarşafınız ve aleziniz sizin üzerinize zimmetlenir. Eşyalarınıza herhangi bir zarar gelmesi durumunda uyarı cezası alabilirsiniz.  

Nihayet kayıt işlemleri bitti. Sizden yemekhanede ve yurt giriş-çıkışlarında kullanmanız için parmak izi isteyecekler. Bu kısımda en rahat hangi parmağınız olursa o parmağın izini kullanmanız tavsiyemdir. (Ben rahat olmayan parmağımın izini kullanıyorum. Bazen okumuyor.) Daha sonra size hangi blok hangi kat ve kaç numaralı yatakta kalacağınızı söyleyecekler. Eşyalarınızla birlikte odanızın yolunu tutabilirsiniz.  

Tüm bu kayıt ve odaya yerleşme sürecinde aileniz sizinle birlikte olmayacak. Aileler güvenlikten ileriye yani yurdun içerisine giremezler. Tavsiye vermek gerekirse yanınızda az eşya götürün. Odada yaşayacağınız alan kısıtlı olacağı için zorluk çekersiniz.  

Peki yurtta hangi kurallara uymalıyız? 

Öncelikle giriş çıkış saatleri çok önemli... Sabah yurttan ilk çıkış saati 06.00’dır. Bu saatten önce mazeret dışında çıkılamaz. Eğer erken çıkış yapmanız gerekiyorsa bu durumu idareye bildirmeniz gereklidir. Akşam son giriş 23.00’dır. Bu zamanı geçmeniz ve yurda geç girmeniz doğrultusunda uyarı cezası alırsınız. Yurda geç gelecekseniz idareyi arayıp bildirmelisiniz. (Benim kaldığım yurtta etkinlik, konser gibi durumlarda arayıp 23.30’a kadar geç gelinebiliyordu. Bu durum her yurtta değişiklik gösterebilir.)  

Fiziksel şiddet gösterilen kavgalara kesinlikle yasak. Karşıdaki kişiyle fiziksel şiddetli kavga ederseniz hem siz hem de karşınızdaki kişi disiplin cezası alır ve yurttan atılır. Oda ve yurtta bulunan diğer kızlarla şartlar ne olursa olsun iyi geçinmek önemlidir. Ortada bir sorun varsa konuşularak halledilmeli; halledilemiyorsa idareyle konuşulmalıdır.  

En önemli kurallardan biri ise elektrikli ısıtıcının yasak olmasıdır. Bu kural günümüzde yakalanmadığın sürece legalleşmiştir. Isıtıcının idare tarafından yakalanması durumunda uyarı cezası alırsınız. Bu kural, yangın çıkmaması için alınmış bir tedbirdir.  

Yurda kesici, delici alet sokmak; yurt içerisinde alkol ve uyuşturucu madde kullanmak kesinlikle yasaktır. Yakalanıldığı takdirde yurttan atılırsınız.  

İdare bu gibi olumsuzlukların yaşanmaması için düzenli olarak odaları teftiş eder.  

Oda arkadaşlarımla anlaşamıyorum. Ne yapmalıyım? 

Yurtta kaldığınız oda arkadaşları kesinlikle çok önemli. Kimine şenlik olur o oda kimine ise cehennem... Lakin endişelenmeyin çünkü kaldığınız yurtta oda değişikliği yapmanız mümkün. Bunun için idareye bir dilekçe vermeniz yeterli. Eğer mevcutta boş yatak varsa idare seçenekleri verir ve siz kendiniz seçim yaparsınız ya da sizin gibi odasını değiştirmek isteyen kişi ile karşılıklı değişim yapılır. Yurtta boz yatak yoksa ve kimse odasını değiştirmek istemiyorsa boş yatak çıkana kadar beklemeniz gerekir.  


Yurdumu sevmiyorum. Ne yapmalıyım? 

Yurdunuz çok uzak veya herhangi bir sebeple sevmiyorsanız yurt değişikliği yapmanız da elbette mümkün. GSBbiz uygulaması üzerinden veya Gençlik ve Spor Bakanlığı il müdürlüklerine giderek dilekçe doldurup yurt değişikliği yapabilirsiniz. Başvurduğunuz yurda talep çoksa yine bir süre beklemeniz gerekmektedir.  

Gece yurtta kalmayacağım. Nasıl izin alırım? 

Aile evinize gidecekseniz veya geceyi herhangi bir sebeple dışarıda geçirecekseniz GSBbiz uygulaması üzerinden ya da idareyi arayarak kaç gün yurda gelmeyecekseniz izin alabilirsiniz. İzin aldığınızda ailenize mesaj veya uyarı gitmez. Çünkü sizler 18 yaşına gelmiş bireylersiniz. Yurttan izinli olduğunuz zamanlarda dışarıda olacak her şeyden siz sorumlu tutulursunuz. 


Temizlik düzeni nasıl? Odalar temiz mi? 

Ben titiz bir insanım diyenler için yazının bu kısmı tam size göre... Odalar ve koridorlar her gün kat ablaları tarafından temizlenir. Lakin bu temizlik detaylı bir temizlik olmaz. Titiz bir insansanız kendi yaşam alanınızı temizleyebilirsiniz.  

Nevresimler haftanın belirli gün ve saatlerinde değiştirilebilir. (Benim kaldığım yurtta salı ve cuma günleri 09.00 ile 16.00 saatleri arasında değişim yapılıyordu.) Gün ve saatler yurttan yurda değişiklik gösterebilir.  

Çamaşırhane haftanın her günü açıktır. Açık olan saatler yine yurttan yurda göre değişiklik gösterebilir. Çamaşırhanelerde sıra çok olduğundan erkenden sıraya girmenizi tavsiye ederim.  

 Detaylı bilgilere ulaşmak isteyenler https://gsb.gov.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.