LaTeX Nedir? Nerelerde Kullanılır?

LaTeX kullanımı için birkaç öneri.

LaTeX, özellikle bilimsel dökümanlarda kullanılan bir belge hazırlama sistemidir. Hiç kitaplardaki formüllerin nasıl yazıldığını merak etmiş miydiniz? İşte LaTeX'in temel başarısı da bu. Özellikle formül, şema ve tablo gibi diğer belge hazırlama sistemlerinde kullanıcıyı zorlayabilecek ögelerin düzgün bir biçim almasını sağlıyor LaTeX.

Genelde, Latek veya Leytek biçiminde telaffuz edilen LaTeX'i kullanmayı öğrenmek ise çok zor değil, bir kodlama dili öğrenmek gibi ama çok daha basit. Ayrıca ücretsiz bir şekilde ulaşabileceğiniz bir sürü çevrim içi kaynak bulunuyor. Bu kaynakların yanı sıra çeşitli LaTeX editörlerini ücretsiz bir şekilde kullanmanız da mümkün. Özellikle belki de bu editörlerin en bilineni olan Overleaf, cidden kullanmaya değer. Bu editör sayesinde başkaları ile ortaklaşa bir LaTeX dosyası üzerinde çalışmanız mümkün. Bunun yanında Overleaf kullanıcıları için örnek şablonlar sağlıyor. Bu editör ayrıca LaTeX kullanırken yaptığınız hataların çoğunu tanımlayabiliyor. Yazdığınız programda değişiklik yapmasa da normalde çalışmayacak bir programı çalışır hale getirebiliyor. Bu da gerçekten işinizi oldukça kolaylaştırıyor çünkü LaTeX'in yapacağınız hataya tahammül eşiği cidden düşük, en ufak hatanızda çıktı alamamanız oldukça olası.

LaTeX'i çevrim içi editörler aracılığı ile indirmeden kullanmanız mümkün olduğu gibi bilgisayarınıza indirip çevrim dışı kullanmanız da mümkün. Eğer ki LaTeX'i bu şekilde internet olmadan kullanmak istiyorsanız ise bilgisayarınıza MiKTeX aracılığı ile indirmenizi tavsiye ederim. Tabii ki, MiKTeX kullanmadan direkt kendiniz indirmeniz de mümkün. Yine de MiKTeX'in eksik dosyalarınızı tarayıp uygulamayı eksiksiz bir şekilde indireceğini söyleyebilirim. Özellikle LaTeX kullanmaya yeni başladıysanız MiKTeX'in bu özelliği çok işinize yarayacaktır.