Louis Wain ve Acayip Kedileri

İnsan biçimli kedi tasvirlerinden kaleydoskopik kedi tasvirlerine geçiş; şizofreni teşhisi konulan İngiliz ressam Louis Wain'in hayatı.

5 Ağustos 1860 yılında Londra'nın Clerkenwell bölgesinde dünyaya gelen Louis Wain İngiliz bir ressamdır. 6 kardeşten ilk dünyaya gelen ve tek erkek olan Louis Wain'i meşhur eden etken çoğunlukla insan biçimi almış büyük gözlü kedileri resim etmesidir. 5 kız kardeşinin hiçbiri evlenmemiştir ve Marie adındaki kız kardeşi 34 yaşındayken akli dengesinin yerinde olmaması nedeniyle akıl hastanesine kapatılmıştır. Tavşan Dudak hastalığı ile dünyaya gelen Wain çocukluğunu okula gitmek yerine Londra'nın sokaklarında gezerek geçirmiştir. Eninde sonunda West London Sanat Okulu’nda okumuş ve 20 yaşına kadar orada öğretmen olarak kalmıştır. 20 yaşındayken babasının ölümü üzerine kız kardeşlerinin ve annesinin yanına dönmüş, manzara resimleri ve kedi resimleri çizimlerinde kendini geliştirmiştir. 

23 yaşındayken kendinden 10 yaş küçük biri olan Emily Richardson ile evlenerek kuzey Londra'daki bir bölge olan Hampstead'e taşınmışlardır. Evliliklerinin üçüncü yılında Emily göğüs kanserinden dolayı hayatını kaybetmiştir. Hastalığıyla boğuşurken Emily'e kedileri Peter iyi gelmiştir ve Wain karısını mutlu etmek için Peter'ın çeşitli şekillerde resmini çizmiştir. Kariyerine kedi resimleri çizerek devam etmeye karar veren Wain ‘in ilk insan biçimli kedi resimleri bir dergide yayınlanmıştır ve Wain tam olarak 150 kediyi çeşitli aktiviteler yaparken tasvir etmiştir. Çok çalışkan bir ressam olan Wain 30 yıl boyunca birçok resmini yayınlatmış, 100'e yakın çocuk kitabını resimlerle süslemiştir.

1917 yılında, Wain'e 57 yaşındayken şizofreni teşhisi konulmuştur ve 7 yıl sonra hastalığı kötüleşip Wain saldırganlaşmaya başlayınca kız kardeşleri tarafından Springfield Akıl Hastanesi'ne kapatılmıştır ve bir süre kötü koşulları altında orada kalmıştır. Bir yıl sonra medyada durumu öğrenilince dönemin başbakanı Stanley Baldwin'in ve İngiliz yazar H.G. Wells'in yardımlarıyla Bethlem Royal Akıl Hastane ‘sine transfer edilmiştir. Son bir transfer daha yapılarak Wain'i çok daha güzel bir yer olan Napsbury Akıl Hastanesi'ne transfer etmişlerdir ve Wain 1939 yılında burada vefat etmiştir.