Lupin III' te Medyalararasılık
Lupin III eserinin hangi kurgusal karakterleri barındırdığı ve medyalararasılık durumu.
Lupin III (Japonca: Rupan Sansei), 1965 yılında Monkey Punch tarafından çizilen bir mangadır. Daha sonra anime olarak da uyarlanmıştır. "Lupin" adını, Maurice Leblanc'ın yarattığı ünlü karakter Arsène Lupin'den alır. Ancak, bu karakter Arsène Lupin'in torunu olan Lupin III'tür. Konusu oldukça basittir: Lupin bir hırsızdır ve kendisine ait bir ekibi vardır. Birlikte soygunlar yapar, para çalarlar, ancak bu sırada olağanüstü olaylarla karşılaşırlar, yani fantastik türde durumlar meydana gelir. Her bölümde, dedektif Zenigata, Lupin III'ü adalete teslim etme isteğiyle yanıp tutuşur. Genelde bölümlerde Zenigata ve ekibi arasında sürekli bir kovalamaca görülür. Her bölümde farklı bir hikaye bulunan bu eseri izlemek ve okumak oldukça keyiflidir.
Öncelikle, medyalararasılık nedir buna değinelim. Medyalararasılık, bir medyanın başka bir medya ile etkileşimidir. Yani, bir medya türünün başka bir medya türüne dönüşmesi veya onunla etkileşime geçmesi olarak tanımlanabilir. Örnek verecek olursak, bir kitabın filme uyarlanması, medya transformasyonunun yani geçişinin bir örneğidir. Lupin III ile bir manganın yani yazılı bir ürünün sinema medyasına geçmesine örnek olarak verilebilir. Ayrıca, medyalar arasındaki uyarlama farklılıkları da bu durumu örneklendirebilir. Sadece karakterin kitaptan alınıp ona farklı bir yorum katılması, serbest transformasyon durumuna bir örnek teşkil eder. Şimdi bu durumu, Lupin III animesi üzerinde inceleyeceğiz.
Lupin III mangada ünlü bir hırsız olan Arsene Lupin' in yarı Japon yarı Fransız olan torunudur Crazy Monkey hikayeye kendi yorumunu katarak böyle bir hikaye kurgulamıştır yine baktığımızda ikiside centilmen hırsızlardır.
Ishikawa Goemon (24 Ağustos 1558-8 Ekim 1594), altın ve diğer değerli eşyaları çalıp fakirlere dağıtan efsanevi bir Japon kanun kaçağı ve halk kahramanıdır Bir nevi Robin Hood gibidir. Efsanesi, çağdaş Japon popüler kültüründe yaşamakta ve genellikle ona fazlasıyla abartılı ninja becerileri kazandırmaktadır. Goemon ve oğlu, Sengoku dönemi savaş ağası Toyotomi Hideyoshi'ye yapılan başarısız suikast girişiminden sonra halk arasında canlı canlı haşlanarak idam edildiler. Bu karakteri 13. Goemon Ishikawa olarak Lupin III eserinde Arsène Lupin'in ekibinde görebiliriz. Eserin yaratıcısının, medya referanslarından ilham alarak kurguladığı açık bir şekilde görülmektedir.
Detektif Zenigata, kurgusal bir karakterdir. Hem filmleri, hem romanları, hem de dizisi bulunmaktadır. Edo döneminde bir polis olan Zenigata, yazar Kōdō Nomura tarafından yaratılmıştır. Kendisi, eşi Oshizu ile yaşamaktadır ve Hachigoro adında bir yardımcısı vardır. Zenigata, suçluları "jutte" adı verilen, Edo döneminde kullanılan bir silah ve ortasında delik bulunan bir para ile yakalar. Bu paraya "kan'eitsuho" da denmektedir. Zenigata, aslında soyadı değil, kendisine ithaf edilmiş bir addır.
Lupin III'te ise bu karakter, 7. Zenigata olarak karşımıza çıkmaktadır. Kendisi de "jutte" adı verilen silahı kullanır ve hayatındaki en büyük amacı, Lupin III'ü yakalamaktır.
Bu eser, animeden sonra bir de animasyon filmine uyarlanmıştır. Filmin adı da "Lupin III: The First" olmuştur. Sonuç olarak, bu eserde birçok esinlenme ve serbest uyarlama tekniği görülmektedir. Birçok eserden karakterler, kendi kurgusuyla birleştirilip sunulmuştur. Aynı zamanda, bir manganın animeye dönüştürülmesi ve sonrasında 1 saat 33 dakikalık bir filmle izleyiciye sunulması, medya transformasyonuna bir örnek teşkil etmektedir.