Magi’nin Hediyesi: O. Henry’nin Ünlü Hikayesi

Sevdiğiniz biri için nelerden vazgeçebilirsiniz?

Küçüklüğümden beri bildiğim bir hikayedir Magi’nin Hediyesi. Belki bu hikayeyi Hediye veya Noel Hediyesi olarak bilebilirsiniz. Ben ise tamamen rastgele bir şekilde denk gelmiştim bu hikayeye ve kısa bir süre öncesine kadar ne tam ismini ne de yazarını bilmiyordum. Yine de ben biraz anlatınca bu hikayeyi birçoğunuzun net bir şekilde hatırlayacağını düşünüyorum.

Sevgi dolu ama fakir bir çifti işliyor bu hikaye. Hikaye Noel zamanı kocası Jim için hediye almak isteyen Della’nın biriktirdiği parayı sayması ile başlıyor. Jim’e hediye almak için tüm birikimi bir dolar seksen yedi sent olan Della, bu paranın güzel bir hediye almak için çok az olduğunun farkındadır. Yine de kocasına güzel bir hediye almak uğruna kendisine ait en değerli şey olan saçını satmaya karar verir. Dizine uzanan upuzun saçları, 21 yaşındaki Della’ya göre güzelliğinin en önemli göstergelerinden biridir. Bu nedenle bir yandan Jim’e hediye alabilmek için saçını kestirirken bir yandan da Jim’in kısa saçla bile onu seveceğini ummaktadır, kısaca Jim için güzelliğinden vazgeçmiştir Della. Parayı aldıktan sonra sıra hediye seçmektedir. Jim’in ailesinden miras kalan çok değer verdiği cep saati için güzel bir zincir almaya karar verir. Hediyeyi aldıktan sonra eve gider ve Jim’i beklemeye başlar. Bir yandan da saçlarını görünce Jim’in ne tepki vereceğini bilemediği için korkmaktadır. Şansına Jim’in de gecikeceği tutar. Della tüm bu olanlardan ötürü onu merak ve endişe ile beklerken Jim gelir. Jim’in yüzünde ise öyle bir ifade vardır ki Della herhangi bir çıkarım yapamaz. Bu ifade, beklediği gibi kızgın veya üzgün bir ifade değildir. Della, Jim’den kendisine öyle bakmamasını isterken bu bakışın nedenini anlar. Jim, Della için bir Noel hediyesi olarak onun bir mağazanın vitrininde görüp çok beğendiği tarak setini almıştır. Bunun karşısında saçlarının yeniden uzayacağını söyleyen Della, Jim’e kendi hediyesini verir ancak Jim saat zincirini bir süre kullanamayacağını çünkü Della’ya hediye alabilmek için saatini sattığını söyler. Kendisi için güzelliğinden vazgeçen Della için gözü gibi baktığı, kendisi için manevi değeri olan saatinden vazgeçmiştir Jim. 

Hikayenin adının da bu fedakarlıktan geldiği söylenebilir. İncil’de anlatılana göre Magi, aynı zamanda Bilgeler olarak adlandırılır ve İsa’nın doğumundan hemen sonra hediye alarak onun gelişini müjdeleyen üç adama verilen isimdir. Magi, özellikle Noel ile ciddi ilişkilere sahiptir ve şüphesiz ki O. Henry, bu hikayede Noel ve Magi bağlantısından yola çıkarak İncil’deki anlatılara yakışacak bir çiftin hikayesini dile getirmiştir. Kendisinin en bilinen eseri olan Magi’nin Hikayesi de gerek O. Henry’nin maharetli kaleminden çıkmış olmasından ötürü gerek de hikayedeki çiftin birbirine düşkünlüğünden ötürü bu popülaritesini kesinlikle hak ediyor.