Malala Yousafzai: Eğitim İçin Mücadele Eden Bir Kahraman
''Bir Kalem, Bir Kitap, Bir Umut: Malala Yousafzai'nin Eğitime Adanmış Mücadelesi
Malala Yousafzai Kimdir?
Malala, 1997 yılında Pakistan'ın Swat bölgesindeki Mingora adlı kasabada dünyaya gelmiştir. Malala'nın adını babası, Pashtun kahramanı olan Malalai'den ilham alarak koymuştur. Küçük yaşlardan itibaren eğitimine önem veren Malala, çalışkan, disiplinli ve başarılı bir öğrenciydi. 2020 yılında Oxford Üniversitesi'nden felsefe, politika ve ekonomi alanlarında lisans eğitimini tamamladı.
Malala Yousafzai'nin Hikayesi Nedir?
O dönemlerde Taliban, kız çocuklarını okula göndermemeye yönelik baskıcı söylemler yayıyordu. 2009 yılında Taliban’ın Swat üzerindeki askeri gücü artmaktaydı. Televizyon ve müzik yasaklanmış, kadınların alışverişe çıkması engellenmiş ve Ziauddin’ın (Malala'nın babasının) okulunun kapanacağı söylenmişti.
Malala 12 yaşındayken pes etmeden BBC'ye Gulmakai lakabıyla yazılar yazmıştı. Bu yazılarda Pakistan'daki kız çocuklarının eğitim hakkı üzerindeki kısıtlamalardan bahsederek, herkesin dikkatini çekmişti.
Bu yazılardan sonra Malala ve babası ölüm tehtidleri ile karşı karşıya kaldı; buna rağmen kızların okuma hakkını savunmaya devam ettiler. Daha sonra Malala, The New York Times için hazırlanan bir belgeselde yer almış ve BBC blogundaki yazılarıyla kimliği ifşa edilmişti. 2011 yılında Pakistan’ın ilk gençlik barış ödülünü kazandı ve Desmond Tutu tarafından Uluslararası Çocuk Barış Ödülü’ne aday gösterildi. Artan popülaritesi nedeniyle Taliban liderleri onu hedef aldı ve öldürülmesine karar verdi, eğer İngiltere'den ülkesinde dönerse öldürüleceğini açıkladı.
Taliban'ın Kız Çocuklarını Okula Neden Göndermediğinin Kısaca Sebebi Nedir?
Taliban, özellikle kız çocuklarının eğitimine karşı sert politikalar uygulamaktadır. Bunun temelinde, grubun aşırı muhafazakâr dini yorumları ve toplumsal cinsiyet rollerine dair katı inançları yatmaktadır. Taliban, kadınların kamusal alandaki varlığını sınırlamayı amaçlayan bir ideolojiye sahiptir ve eğitimi, kadınların bağımsız düşünmelerine, ekonomik özgürlük kazanmalarına ve toplumda daha fazla söz sahibi olmalarına yol açabilecek bir araç olarak görmektedir.
Taliban’ın eğitim karşıtı politikalarının arkasındaki bir diğer neden, eğitimin onların otoritesine bir tehdit oluşturmasıdır. Eğitimli bireyler, özellikle de kadınlar, baskıcı yönetimlere karşı daha bilinçli ve dirençli olabilir. Bu nedenle Taliban, kadınların eğitime erişimini engelleyerek onların toplumsal gücünü azaltmayı ve patriyarkal düzeni sürdürmeyi hedeflemektedir.
Malala'ya Yapılan Saldırı
9 Ekim 2012 tarihinde Malala ve arkadaşları okuldan eve dönerken, maskeli ve silahlı bir kişi servislerine girip Malala'ya seslenip ardından kafasına gelecek şekilde silahı ateşlemiştir. Kafasından yaralanan Malala, ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Bu saldırıda Malala dışında iki arkadaşı daha yaralanmıştır. Hayatta kalmasına rağmen durumu kritikti, Malalayı tedavi altına aldılar. Tedavi süresince, Malala ve babası, dünya çapında; kız çocuklarının eğitim hakkının savunucusu olmaya ve bunun için harekete geçmeye karar verdiler.
Taliban’ın Malala’ya suikast girişimi dünya genelinde kınandı ve Pakistan genelinde protestolara yol açtı. Saldırıdan sonraki haftalarda, 2 milyondan fazla kişi eğitim hakkı için bir dilekçe imzaladı ve Meclis, Pakistan’ın ilk Ücretsiz ve Zorunlu Eğitim Kanunu’nu hızla onayladı.
Malala Fonu Nedir?
2013 yılında Malala ve babası Ziauddin, kız çocuklarının eğitimi için farkındalık yaratmak ve destek sağlamak amacıyla Malala Fonu’nu kurdu. 2014’te Nobel Barış Ödülü’nü kazanan en genç kişi olarak tarihe geçti ve aldığı para ödülünü Pakistan’daki kız çocukları için bir ortaokul yapımına bağışladı. Malala Fonu, dünya genelinde kız çocuklarının eğitime erişimini desteklemeye devam ederken, Malala’nın “Bir çocuk, bir öğretmen, bir kalem ve bir kitap dünyayı değiştirebilir” sözü ilham vermeye devam ediyor.