Marie Kondo

Marie Kondo: Konmari Metoduyla Evinizi Düzenlemek

Marie Kondo kimdir, KonMari metodu nedir diye merak ediyor olabilirsiniz. Marie Kondo, kendi geliştirdiği KonMari Metodu ve bu konuda yazdığı kitaplarla tüm dünyada takip edilen Japon bir düzenleme uzmanıdır. Ev düzenine küçük yaşlarda ilgi duymaya başlayan Kondo, henüz 19 yaşında bir üniversite öğrencisiyken ev düzenleme ve temizleme konusunda danışmanlık vermeye başladı ve hayatının erken döneminde kitaplar yazarak birikimlerini bu konuya ilgi duyanlara aktarmayı başardı. Onu dünya çapında üne kavuşturan da bu kitapları oldu.

Türkçe'ye Hayatı Sadeleştirmek İçin Derle, Topla, Rahatla! adıyla kazandırılan The Life Changing Tidy-Up Methods, Marie Kondo'nun ilk kitabıydı. KonMari metodunun temel prensiplerini ve tekniklerini anlatan kitap, tüm dünyada çok satanlar listelerine girdi ve büyük yankı uyandırdı. Ardından Hayattan Keyif Almak İçin: At, Kurtul, Ferahla adıyla Türkçeye çevrilen Spark Joy geldi. Marie Kondo, ikinci kitabında ise düzen sağlamanın huzurlu ve minimalist bir ev atmosferi yaratmadaki rolüne odaklandı.

Kitaplarla artan ünü sayesinde televizyon programlarına davet edilen, dergilerde röportajları yayınlanan, hatta Time dergisi tarafından "En Etkili 100 İsim" listesine dahil edilen Marie Kondo, son zamanlarda Netflix'te yayınlanan televizyon programıyla gündemde. Tidying Up With Marie Kondo isimli televizyon programında Kondo, evlerinin düzeniyle ilgili çıkmaza giren ailelere konuk oluyor ve onlara KonMari metodu ile düzen sağlamanın yollarını anlatıyor. Hangi durumlarda nasıl bir yol izlemeniz gerektiğine dair örnekleri izlemek, Kondo'nun kendisinden ev düzenleme konusunda ipuçları almak paha biçilemez.

Konmari Yöntemi ile Eşyalarınızı Kullanım Amacına Göre Sınıflandırın

Marie Kondo yöntemi ile evinizde yeni ve kalıcı bir düzen oluşturmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken şey, eşyalarınızı bulundukları mekâna göre değil, kullanım amacına göre birbirinden ayırmaktır. Örnek vermek gerekirse, portmantoda asılı duran kıyafetlerinizle gardırobunuzdaki kıyafetleri birbirinden ayrı düşünmemeniz gerekiyor. Benzer şekilde salon vitrinindeki tabak ve bardaklarınızı, mutfaktaki eşyalarınızla bir araya getirip, sonrasında düzenleme işlemine geçmelisiniz. Aynı durum, çanta, ayakkabı, aksesuar ve takılarınız için de geçerli.

Bunun için başlangıçta kendinize düzenlemek istediğiniz eşyalara dair bir liste hazırlayabilirsiniz. Bu listede yer alan her bir eşya türüne dair evinizde ne varsa sırasıyla bir araya getirin. Kullanmadıklarınızı bir kenara ayırın ve kalanları KonMari tekniğine uygun olarak dolap içlerine yerleştirin.

KonMari Metoduna Kıyafetlerinizden Başlayın

Günlük hayatta evinizde en çok dağınıklığa neden olan eşyaların hangisi olduğunu düşünürsünüz? Şüphesiz, bu soruya vereceğiniz yanıt "kıyafetler" olacaktır. Bu nedenle evinizde yeni bir düzen oluşturmak için ilk olarak kıyafetlerinizi elden geçirmelisiniz. Marie Kondo, insanların kıyafetleriyle duygusal bir bağ kurduğundan ve bu bağın insanları kıyafetlerine bağımlı kıldığından söz ediyor. Biraz daha açmak gerekirse, bazı kıyafetleri giymediğiniz halde saklayarak dolaplarınızda gereğinden fazla yer işgal etmelerine izin veriyor olabilirsiniz. Bu durumun iki temel nedeni var. Bedeninize uymadığı ve günlük hayatta sık kullanmadığınız halde sakladığınız kıyafetleriniz için ya zamanında yüksek bedeller ödediniz ya da bu kıyafetleri sizin için özel bir zamanda giydiniz ve kıyafetten ayrıldığınızda anılarınıza ihanet edeceğinizi düşünüyorsunuz.

İşte bu noktada KonMari metoduna göre kıyafetlerinizle aranızdaki duygusal bağı sonlandırmanız gerekiyor. Aksi takdirde belki de bir daha hiç giyemeyeceğiniz kıyafetler, sizi hayat boyu kendilerine esir edecekler. Kıyafetlerinizi bir araya toplayın ve giymediklerinizi bir kenara ayırın. Bir kısmını satabilir veya ihtiyaç sahiplerine bağışlayabilirsiniz. Ardından dolabınızda durmasını istediğiniz kıyafetleri Marie Kondo katlama yöntemi ile dikey olarak katlayın ve gardırobunuzu düzenleyin. Bu aşamada açıktan koyu renkli olana veya kalından inceye giden bir düzen oluşturarak daha estetik bir görünüm elde edebilirsiniz.

Çorap ve Aksesuar Çekmecelerinde KonMari Metodu ile Düzen Oluşturun

Çorap çekmecenizin karışıklığından yıldıysanız, bu metod tam size göre! Eskiden beri alıştığınız dışa doğru top yaparak çorap saklama devri KonMari metodu ve Marie Kondo katlama tekniği ile sona eriyor. Kıyafetlerinizde uyguladığınız dikey katlama yönteminin bir benzerini çoraplarınıza uyguladığınızda çekmecenizin çok daha düzenli göründüğünü fark edeceksiniz. Böylece her an istediğiniz renkte ve uzunluktaki çoraplara kolayca erişebileceksiniz. Benzer durum aksesuarlarınız için de geçerli. Çorap çekmecelerinizdeki dağınıklığın yanına eklenen kemer, şal ve eşarplarınızın yerleşimini, Marie Kondo metodu ve ev düzenleme tekniklerine uygun olarak yeniden organize edebilirsiniz. Şal ve eşarplarınızı kıyafetlerde ve çoraplarda olduğu gibi dikey olarak katlayıp, çekmece içlerine dikey olarak yerleştirmek size hem zaman hem de alan kazandıracak. 

Ev Tekstili Ürünlerinizi Düzenlerken KonMari Metodunu Uygulayın

Ev tekstili ürünleri her ne kadar bir evin "olmazsa olmazları" arasında yer alsa da aşırıya kaçmaya son derece müsait bir konudur. El havlusu, yüz havlusu, mutfak havlusu, banyo havlusu, misafir havlusu derken hepsinden çeşit çeşit alıp evinize depolamış olabilirsiniz. Teker teker ütüleyip kat kat raflara dizdiğiniz bu havlulardan birini kullanmak istediğinizde ise diğer havlular ya üstünüze yıkılır ya da ütüleri bozulur. Marie Kondo tekniği ile bu problemleri ortadan kaldırabilirsiniz. Havlularınızı rulo halinde sarın ve yan yana dizin. İhtiyacınız olan havluyu aldığınızda diğerlerinin düzeninin değişmemesi yüzünüzü güldürecek önemli bir detay. Diğer ev tekstili ürünleri arasında yer alan nevresim ve masa örtülerini ise yine dikey katlama yöntemiyle kırışmadan, düzenli bir şekilde saklayabilirsiniz.

KonMari Mutfak Düzenleme Tekniğini Deneyin

Mutfak, evin en aktif kullanılan yaşam alanlarından biridir. Mutfağınız dağınık olduğunda evinizde kendinizi bir türlü huzurlu hissedememeniz doğaldır. Mutfağınızı daha düzenli hale getirip evde geçirdiğiniz vakitten daha çok keyif almanız için Marie Kondo'nun ev düzenleme yöntemlerini mutfağınızda uygulayabilirsiniz. KonMari, mutfak için de uygun bir düzenleme yöntemidir. İlk etapta tezgah üstünde bulunan eşyalardan başlamanızda fayda var. Gereksiz kavanozlar ve aksesuarları bir kenara ayırın. Kendinize rahat ve geniş bir çalışma alanı oluşturabilmek için ihtiyaç duymadığınız araç gereçleri tezgahınızdan kaldırın.

Ne kadar yalın bir tezgah görünümüne sahip olursanız, mutfağınızı o kadar düzenli hissedersiniz. Kullanmadığınız gıdalardan ve eşyalardan kurtulmakla işe başlayın. Ardından kalan eşyalarınızı düzenli bir şekilde dolap içlerine yerleştirmek üzere sınıflandırın. Bu aşamada dolaplarınızın daha düzenli ve kullanışlı olması için farklı dolap içi düzenleyici ürünlerden yararlanabilirsiniz. Deterjanları ve bez, sünger gibi malzemeleri koyabileceğiniz askılı bir sepet, ayaklı raflar, baharatlıklar, tabak rafları ve çekmece içleri için özel üretilmiş düzenleyicileri kullanabilirsiniz. Fonksiyonel anlamda birbirine benzeyen ürünleri yakın konumlandırmak, size kullanım kolaylığı sağlar. Örneğin, kahvaltı ve pasta tabaklarını bir rafta; servis tabaklarını ise buna yakın bir üst rafta sıralayabilirsiniz.

Çalışma Alanınızı Konmari Metodu ile Daha Verimli Hale Getirin

Çalışırken en son ihtiyacınız olan şey boş yere vakit kaybetmektir ve ofisinizde düzen yoksa bu vakit kaybı kaçınılmaz hale gelir. Çalışırken ihtiyacınız olan her şeye anında ulaşabilmelisiniz. Bunun için ofiste veya evinizdeki çalışma odasında kullandığınız çalışma masasını, kitaplıkları, kesonları, dolapları ve çekmeceleri düzene sokmalısınız. Ofisinizi KonMari metoduna uygun olarak düzenlemeye karar verdiyseniz, ilk etapta atık kağıtlardan kurtulmakla işe başlamanız daha doğru olacaktır. Ardından küçük kutular ve düzenleyici elemanlarla ofisinizi çok daha kullanışlı bir hale getirebilirsiniz. Düzenli bir masa ve çalışma alanına sahip olduğunuzda veriminizin arttığını siz de fark edeceksiniz.