MARKALARIN İMZASI: Logo hikayeleri, Arçelik

Her birimizin aşina olduğu Çelik, Çeliknaz, kırmızı esnek dikdörtgen…

Markaların logosu denildiğinde akla gelen ögeler; şekil, slogan, markanın şarkı ritmi veya tipografidir. Bu ögeler, yıllar geçse de unutulmayan eserlerdir. Bunlardan biri de her birimizin aşina olduğu Çelik, Çeliknaz, kırmızı esnek dikdörtgen… Evet, Arçelik’tir.

Arçelik, teknoloji ve beyaz eşya markalarının önde gelen isimlerinden biridir. 1955 yılında Vehbi Koç ve Lütfi Doruk tarafından kurulmuştur. Markayı öne çıkaran unsurlardan logo tasarımını inceleyelim.

Arçelik’in ilk logosuna baktığımızda biçim ve tipografinin birleştiği majiskül (büyük harf kullanımı), serifsiz ve sert hatlara sahip bir logo tasarımı görüyoruz. Zamanla markanın gelişimi tipografi ve logoyu olumlu yönde etkilemiştir. Arçelik bu logosunu 40 yıla yakın bir süre kullanmıştır. 2000’lere doğru marka, logoyu değiştirmeye yöneldi. Logoyu daha da öne çıkaracak bir yol izledi.



Markanın güncel logosu müşteri ile yakınlık kurması adına sert formdan yumuşatılmış forma yöneldi. Eski logosunun aksine miniskül yazı karakteri kullanıldı. Buna ek olarak da harflerin yapısı yumuşatıldı. Amblem olarak ise kırmızı bir dikdörtgen dikkatimizi çekiyor. Bu sembol müşterilerin isteklerine göre şekil alabilen, esnekliği belirten bir dörtgendir.

Eski ve güncel logonun farklarını bir kanara bıraktığımızda ortak paydada buluştukları bir alan var. Kırmızı renk. Markaların kırmızı rengini kullanmasının birçok nedeni var. Kırmızı; ateşi, hırsı, markanın enerjisini yansıtır. Tabiri caizse renklerin insan üzerinde farklı etkileri vardır. Bir yemek markası çoğu zaman kırmızı renk kullanır. Çünkü kırmızı açlığı da simgeler. Kırmızı dikkat çeken bir renktir, ayrıca sıcak renkler kategorisine girer.

Kırmızı rengi, Arçelik markasına samimiyet hissini verir. Arçelik bu yatırımlarıyla estetikliği öne çıkaran bir marka olarak yer edinmiştir.

Yeni logoyu CBS, Koç, Demirdöküm, Xerox gibi işlerde imzası olan dünyaca ünlü grafik sanatçısı Ivan Chermayeff tasarlamıştır. Güncel logonun birçok reklam kampanyası yürütülmüştür. 2002 yılında marka Young&Rubicam reklamevi tarafından maskot tasarımı olan Çelik’i tasarladı. Bu adım, markanın epeyce akılda kalmasını sağladı. Daha sonra Çeliknaz robotu piyasaya sunuldu. Bu ikilinin olduğu reklamlar o kadar rağbet gördü ki oyuncakları piyasaya sürüldü. 

LOGO YETERLİ MİYDİ?

Logo dışında Arçelik’in öne çıktığı bir başka konu sloganları idi.2000’li yıllarda Arçelik ‘Arçelik demek, yenilik demek’ sloganını öne sürdü. 2012 yılında Çeliknaz’ın hayatımıza girmesiyle ‘Yeniliği aşkla tasarlar’ sloganına dönüştü. 2021 itibarıyla ise ‘İyiliği aşkla tasarlar’ oldu. 

NE YAPABİLİRİZ?

Marka şu anda ‘iyiliğe giden yolculuk’ sloganıyla yoluna devam ediyor. Arçelik, ‘Ne Yapabiliriz’ sözüyle sürdürülebilirliğe vurgu yapan reklam kampanyaları ve ürünleri üzerinde çalışıyor. Pet şişelerden makine kazanı, yumurta kabuklarından buzdolabı parçaları üretmektedir.