Market Raflarından Giyim Kuşama Kadar Alışverişimizde Arkamızda Duran Bir Kurum: Rekabet Kurumu

Rekabet Kurumu, ticari hayatın en önemli argümanlarından biri olmaya devam etmekte toplum nezdinde görünülürlüğünü artırmaktadır.

Rekabet Kurumu'nu birçoğumuz yakınlarda duyduk. Kurumun temelleri, Avrupa Birliği ile entegre olduğumuz süreçte atıldı. Alınan kararlar Avrupa Birliği Adalet Divanı kararlarına atıf yaparak kendi bünyesinde gelişimini devam ettirmektedir.

Covid-19 salgını ve yükselen enflasyon ile birlikte zincir marketler dahil olmak üzere neredeyse tüm alışveriş hayatımızda hızla değişen bir etiket değişimi olayına müşahede ettik. Tüm bu süreçte ise bazı zincir marketler fiyatlarındaki değişim Rekabet Kurumu'nun gözünden kaçmadı çünkü bazı şirketler fiyat değişikliği noktasında koordineli çalıştığı yani fiyatları birlikite indirip yükselttiği bir durum olduğunu gördük. Ancak bu yasal bir uygulama değildi çünkü bu durum, Rekabet Kanunu 4.maddede yasaklanmaktadır. İlgili maddede yer aldığı üzere, Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar başlığı altında, "Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır." ifadesi yer almaktadır.

Rekabet Kurumu'nun başlattığı soruşturma neticesinde alınan gerekçeli kararda, Yeni Mağazacılık AŞ (A 101), BİM Birleşik Mağazalar AŞ, CarrefourSA, Migros Ticaret AŞ ve Şok Marketler Ticaret AŞ arasında doğrudan veya ortak tedarikçiler aracılığıyla dolaylı temaslar yoluyla fiyatların ve fiyat geçişlerinin koordinasyonunun sağlandığı, yine doğrudan veya ortak tedarikçiler aracılığıyla geleceğe dönük fiyatlar, fiyat geçiş tarihleri, dönemsel aktiviteler ve kampanyalar gibi rekabete hassas bilgilerin paylaşıldığı, fiyat indirimine giden veya pazar genelinde fiyatların arttığı dönemde henüz fiyat artışı yapmayan teşebbüslerin fiyatlarına tedarikçiler aracılığıyla müdahale edilmek suretiyle söz konusu fiyatların tüketiciler aleyhine yükseltilmesinin sağlandığı tespit edildi.

Ayrıca, adı geçen teşebbüslerin satışa sundukları pek çok ürünün perakende satış fiyatlarının tespiti amacına sahip, topla-dağıt (hub and spoke) özelliği de sergileyen kartel niteliğindeki anlaşma veya uyumlu eylemler yoluyla Rekabet Korunması Hakkındaki Kanunu ihlal ettiklerine karar verildi.

Sonuç olarak toplam yaklaşık 2,7 milyar liralık idari para cezası verdi. Rekabet Kurumu, ticari hayatın en önemli argümanlarından biri olmaya devam etmekte toplum nezdinde görünülürlüğünü artırmaktadır.