Marlboro ve Hedef Kitlesi

Kadın sigarası olarak bilinen Marlboro'nun hedef kitle değişimi.

Marlboro, Amerikan sigara markasıdır.  1846'da İngiliz tütüncü Philip Morris, Londra'daki Bond Caddesi'nde açtığı dükkanda tütün ve sarma sigara satmaya başladı. Philip 1873' de kanserden öldükten sonra erkek kardeşi Leopold ve dul eşi Margaret işletmeyi devralıp büyüttü, Londra'daki Great Marlborough Caddesi'nde bir fabrika açtılar. Ürettikleri sigara markasının adı bu caddeden gelir. 

1924'lere kadar Marlboro "Mayıs gibi Ilımlı" sloganı temelinde reklam edilen kadınlara yönelik bir marka hüviyetindeydi. 

Akciğer kanseri hakkındaki bilgilerin ortaya çıkmasıyla birlikte sigara satışları düştü. Marlboro sigaralarını filtrelenmiş olması nedeniyle güvenli olduğunu belirtti. Kadın sigarası olan filtrelenmiş  Marlboro’yu sağlıklarından şüphe eden erkeklerde kullanmak istiyordu; fakat kadınlara yönelik bir sigara olduğundan toplum tarafından tepki görmekten korkuyorlardı. 

Filtreli sigarayı maskülen erkeksi hale getirme görevi 20. Yüzyılın en etkili 100 ismi arasında yer alan Leo Burnett’a verildi.  

Leo Burnett ambalajı değiştirmenin yanı sıra erkekliğin simgesi olan kovboy figürünü reklamlarda kullandı. Marlboro’nun satışları hızla arttı ve Marlboro bir anda ülkenin en çok satan dördüncü sigarası oldu. Böylece reklamcılığın en büyük adımlarından biri ünlü Marlboro adımı doğdu.