Maurice Leblanc: Arsen Lüpen "Kibar Hırsız"

Neden hep aynı sıkıcı insan olma riskini alayım?

"Hiç kimsenin,'İşte Arsen Lüpen orada! diyememesi çok daha iyi. Onun yerine benim yaptığım bir işi görüp tereddüt etmeden,'İşte bu Arsen Lüpen'in işi!' diyebilmesi asıl mesele."

11 Kasım 1864' de Fransa'nın Normandiya bölgesinde doğan Maurice Leblanc,Hukuk Fakültesi terktir. Hukuk Fakültesini bıraktıktan sonra bir çok eser kaleme alan yazar, Gustave Flaubert ve Guy de Maupassant'dan etkilenmiştir. Asıl üne kavuşmasında 15 Temmuz 1905'de Je Sais Tout’da kaleme almaya başladığı “Kibar Hırsız” Arsen Lüpen karakteri ve onun maceraları sayesinde oldu.

Yaşadığı dönemlerdeki edebiyat dünyasında etkili olan polisiye roman akımına katılarak bu türde birçok eser verdi. Farklı karakterler yaratmaya çalışsa da Arsen Lüpen karakteri yazarın vazgeçilmezi olma yolunda ilerledi. Leblanc Arsen Lüpen karakterini 1930'lu yıllara kadar sürdürdü. Kristal Tıpa, Herlock Sholmes’e Karşı, Kibar Hırsız, Oyuk İğne’nin Esrarı, Kontes Cagliostro ve Saat Sekizi Çaldı adlı eserler yazarın başlıca eserleridir. 6 Kasım 1941'de Perpignan'da hayatını kaybetti.

La Province'in mürettebatının seçkin ve saygı değer yolcularının bulunduğu bir gemi yolculuğu esnasında Arsen Lüpen'in de gemi de olduğu duyrulur.

"Arsen Lüpen geminizde. Birinci sınıf kamaralarda, sarı saçlı, sağ kolu yaralı, yalnız seyahat ediyor ve takma adı R..."

Yıllardır peşinde olan ve Arsen Lüpen'i yakalamak için can atan başarılı dedektif Ganimard'ın da bu gemi de olması mürettebat için büyük şanstır. İlk defa elinde Arsen Lüpen hakkında ipucu bulunan Ganimard bu sefer hedefine çok yaklaşır.

Gemide Leydi Jerland'ın mücevherleri çalınması Arsen Lüpen'in gemide olması yönündeki şüpheleri daha da güçlendirir. Gemideki bütün gözler ismi R harfi ile başlayan üç kişidedir. Üç yıl önce Makedonya'da ölen Barnard d'Andrezy'in adını kullanan Arsen Lüpen, Ganimard tarafından farkedilerek sonunda yakalanır. Arsen Lüpen'i yakalamanın verdiği mutlulukla her şeyin bittiğini sanan Ganimard henüz yeni başlayacak olan olaylardan habersizdir. Hapisanedeyken bile Arsen Lüpen'in hırsızlıklarının önüne geçemez.

Baron Nathan Cahorn'un evine mektup gönderen Lüpen, herkesin gözünün önünde ve hapishaneydeken bir soygun gerçekleştirir. Ganimard bir kez daha Arsen Lüpen'in zekası ile karşı karşıya gelir.