Mavi Evdeki Ayı: Çocuklar İçin Az Uyaranlı İçerik

Çocuklar için güvenli bir nostaljik içerik.

Çocukları televizyon, telefon gibi aletlerden uzak tutmak onların hem fiziksel, hem bedensel sağlıkları için çok önemli. Çocukların bu aletler karşısında oturuşları, onları tutuşları ve tükettikleri içerikler onların gelişimlerini büyük ölçüde etkileyen şeyler. Bu yüzden maruz kaldıkları her şeyi doğru şekilde denetlemek gerekiyor. Günümüz medyasında yayınlanan çocuklara yönelik içeriklerin birçoğu çok fazla uyaran içeriyor. Televizyon, telefon ve hatta Amerika'da çocukların "Ipad kids" olarak hitap edilmelerine sebep olan tabletlerin hepsi çift yönlü uyaran olarak adlandırılıyor. Hem görsel hem işitsel duyularını harekete geçiriyorlar ve doğru denetlenmeyen içerik tüketiminde çocukların çok fazla uyarana maruz kalması onlarda dikkat eksikliğine neden olabiliyor.

Sosyal medyada gezinirken (çok yönlü uyaranların yetişkin bir kurbanıyım), çocukken izlemeyi çok sevdiğim Mavi Evdeki Ayı'nın çocuklar için güvenli ve az uyaranlı bir içerik olduğunu öğrendim. İçimi kaplayan nostaljiyi durduramayıp bu programdan size de bahsetmek istedim.

Orijinal ismi Bear in the Big Blue House olan Mavi Evdeki Ayı 1997'de Disney'de yayınlanmaya başladı. Mitchell Kriegman tarafından yaratılan çocuk programı, 2003 yılına kadar yayın hayatına devam etti. Programın ana kitlesi okul öncesi çağdaki çocuklardı.

Ev sahibi olan Ayı; Cici, Pırtık, Bücür ve ismini hatırlayamadığım birkaç hayvana daha bir nevi bakıcılık yapıyor. Gölge isminde bir anlatıcı var. Akşamları sohbet ettikleri Ay'ın ismi de Mehtap.

Her bölüm açılış şarkısı ile başlayan programda çocuklara birçok şey öğretiliyor. Her bölüm belli bir temaya odaklanıyor. Bu temalarla bağlantılı bir ders çıkarılması amaçlanan bölümler, bir kapanış şarkısı ile kapanıyor.

Mehtap'ın orijinal seslendirmesini yapan Lynne Thigpen hayatını kaybedince çekimler iptal ediliyor. Böylelikle program yayın hayatına 2003'te veda ediyor. Orijinal yapımda Mehtap'ın ismi Luna. (İspanyolca "Ay" anlamına geliyor) Türkçe'de ay ve mehtap eş anlamlı kelimeler olarak kullanılıyor. Mehtap aynı zamanda da bir özel isim olarak kullanıldığından çocukların kelime dağarcığına böyle bir bilginin eklenmesine önayak olmaları da Türkiye'nin değerli çevirmenlerinin emeklerini bizlere bir kez daha gösteriyor. Bu, programda en sevdiğim ayrıntılarından biri.

Ne yazık ki Türkçe bölümlerine ulaşılamıyor. Amerika Disney Plus'ta tüm bölümleri yayında. Eğer bölümlere erişiminiz olursa etrafınızdaki çocuklara, daha az uyaran içeren bu programı izletebilirsiniz. Ben çocukken bu programı hiç kaçırmadan izlemeye ve programın şarkılarına eşlik etmeye bayılırdım. Hiçbir arkadaşım bu programı hatırlamıyor. İçinizde hatırlayan varsa YouTube'da orijinal dilindeki birkaç bölüme ulaşabilirsiniz.