Televizyonda film izlenir mi?

Bence izlenmez de, bu yazıda ben de konu hakkında içimdekileri döktüm.

Selamlar sevgili okurlar, bugün başlıkta da gördüğünüz konu hakkında yazmak istiyorum biraz. Bana kalırsa cevabım, izlenmez derim. Nedenini kendimce açıklayayım buyurun.

Dijital platformların da yayılmasıyla bazı izleyiciler olarak fazlasıyla mecralara yöneldik. Ben başını çekebilirim yönelen insanların :) Televizyonda dizi&film veya başka içerikler izlemeyi yaklaşık 2 2,5 sene kadar önce bıraktım. Pandemi başladığından beri diyebilirim. Tv dizisi izliyorum ama bölüm yayınlandıktan sonra internetten izliyorum hep. Bazen de annemle birlikte oturayım diye onun izlediklerine maruz kalıyorum ama olsun :) Film bazında değerlendireyim ilk başta, sonraki adımda dizilerden bahsederim.

Bir film izlemek istediniz, yayın akışında önceden gördünüz izlemek için programlandınız veya kanalları dolanırken ilginizi çeken bir film oldu ve izlemeye koyuldunuz. Çok güzel, akıcı ve sürükleyici de bir film oluyor. Ancak en heyecanlı, duygunun en geçmesi gereken yerde şak, bir reklam giriyor. Buyurun size, film, filmin duygusu vs. Kaldınız öyle ekrana bakarak :) Aşırı tatsız bir durum değil mi? -Evet diyenler için; ben de öyle düşünmüştüm.- Ben bu duyguyu daha öncelerde Delibal filminde yaşadım. Zaten televizyonda çok bir şey izlemediğimi söyledim ama bir zaman, kanalları dolanırken Delibal filmine denk geldim. Çıktığı dönem sinemada izlemiştim ama izlediğim bazı şeyleri tekrar tekrar izleme huyum olduğundan izlemeye koyuldum. –Bu çok büyük bir batak gerçekten.- Son sahneyi bilenler bilir, ‘Delibal’ın fazlası zehir Efsun, delibal zehir’ repliği hepimizi bir üzmüştür, hüzünlendirmiştir. Sinemada izlerken bu sahnede bi’ ağladım, evet. Televizyonda da izlerken aynısı olacaktı ki, oyunculuk bana çok geçti, tam her şey akıyor derken; ‘bilmem neyin sunduğu delibal reklamlardan sonra devam edecek’ sesini duydunuz ve gitti duygu. :)) Bu şey gibi mesela, çok heyecanlı bir maç izliyorsunuz tam gol olacak, o sırada elektriklerin gitmesi gibi çirkin ve aşırı tatsız bir durum. Sonraki reaksiyonu kafanızda canlandırmanız için size bıraktım. İşte bu yüzden bana kalırsa televizyonda film izlenmez arkadaşlar (: Reklamlar bir kere olayları bitiriyor zaten. Tabii ki reklamların da olması gerek ama işte, tv ile dijital platformların en büyük farkı da bu.

Bazı kanallarda çok şahane filmler yayınlanıyor, hatta dijital platformlarda olmayan filmler bile oluyor yayın akışlarında ancak, yayınlanınca ya sansürlü, ya da bazı sahneleri kesilmiş oluyor ki televizyonda bu çok normal bir durum haline geldi artık. Zaten bence, aşırı film izleyicileri televizyondan film izlemez. –bu bencesi zaten. :)- Yabancı filmlerde dublajlı yayınlar falan, aklıma geldikçe bir kötü oldum şu an. Evet, bir de dublaj olayı var, yabancı filmlerde. Dublaja tahammül edemeyenlerdenim ben. Orijinal dil ve alt yazı şeklinde izleme taraftarıyım sonuna kadar. Bazı Türkçe dublaj izlenebilir animasyonlar var tabi ama konumuz şu an o değil :)

Diziler bazında değerlendirecek olursam da, sezon içinde izlediğim birkaç yerli dizi var ancak hiçbirini oturup da saatinde izlemedim. Özeti, reklamı, yeni bölümün içindeki reklamlar derken nereden baksanız bir 4 saati kadar buluyor televizyonda. Bölüm yayınlandıktan hemen sonra veya sonraki günlerde mecralardan reklamsız izlemek varken ben şahsen televizyondan izlemeyi tercih etmiyorum. Bölümler zaten aşırı düzeyde uzun olduğu için ekstra özet ve reklam süreleriyle de uzadıkça uzuyor. Akıl kârı değil gerçekten televizyondan bir şeyler izlemek. Ben hep dijital mecracıyım, maalesef her masada varım (: Çoğu platformda üyeliğim var, hepsinden bir şeyler izlemeye çalışıyorum.

Ben bundan sonra da dizileri internetten, filmleri ve diğer yabancı dizileri de dijital platformlardan izlemeye devam edeceğim. Konuyla alakalı hem içimi dökmek hem de bu yazıda da bunu sizlerle paylaşmak istedim. Buraya kadar okuduysanız çok teşekkür eder, sonraki yazılarda görüşmek üzere dilerim :)