Maymun Çiçeği Virüsü Yeni Ülkelere Sıçradı

13 farklı ülkeden sonra İsrail, İsviçre ve Avusturya da vakaları doğruladı.

İsrail, İsviçre ve Avusturya; maymun çiçeği vakalarını doğrulayan en son ülkeler olup, salgın bildiren toplam ülke sayısını 15'e çıkardı.


İsrail ve İsviçre, yakın zamanda yurtdışına seyahat eden enfekte bir kişiyi tespit ettiklerini söyledi. Öte yandan İsrail diğer şüpheli vakaları araştırıyor.

Maymun çiçeği virüsünün insanlar arasında kolayca yayılma eğiliminde olmadığı ve hastalığın genellikle hafif geçtiği bildiriliyor.

Virüs en yaygın olarak, Orta ve Batı Afrika'nın uzak bölgelerinde görüldü.

Avrupa'da, ABD'de, Kanada ve Avustralya'da tespit edilen son salgında, 80'den fazla vaka doğrulandı.

Bu salgın bilim adamlarını şaşırtsa da, geniş halka yayılım riskinin düşük olduğu söyleniyor. İngiltere Ulusal Sağlık Servisi'ne göre, virüse yakalanan hastalar hastalığı hafif geçirip genellikle birkaç hafta içinde iyileşiyor.

Dünya Sağlık Örgütü ,ilgili ülkelerin isimlerini vermeden, bundan başka bir dizi şüpheli vakanın araştırıldığını ve daha fazla enfeksiyonun teyit edilmesinin muhtemel olduğunu belirtti.


Salgın İngiltere'de ilk kez tanımlandıktan sonra, virüs Avrupa'da tespit edilmeye başlanmıştı. İspanya, Portekiz, Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İtalya ve İsveç'teki halk sağlığı kurumlarının tümü vakaları doğruladı.

Maymun çiçeği virüsü için spesifik bir aşı olmamasına rağmen birkaç ülke, iki virüs oldukça benzer olduğu için enfeksiyonu önlemede yaklaşık %85 etkili olan çiçek hastalığı aşılarını stokladıklarını söyledi.


KAYNAK: BBC