Meddah

Tek kişilik dev tiyatro.

Meddah, hikâye anlatan anlamına gelmektedir. Perde ve sahne gibi şeyler olmadan tek başına taklit yeteneği ile insanlara hikâyeler anlatır. Bir sandalye, bir baston ve bir mendilden başka eşyası bulunmamaktadır.

Karagöz ve ortaoyunu hikâyeleri, hâdisler, peygamber kıssaları, destanlar, efsaneler gibi olayları anlatarak insanlara öğretici ve ders verici hikâyeler anlatarak insaları eğlendirirler.

Meddahların yazılı bir metni bulunmamaktadır. Yazılı bir metinleri olmadığı içinde zekâsı, dili, jest ve mimiği, hafızası gibi unsular devreye girerek bir önceki oyundan farklı ama çokda değiştirmeden hikâyeler anlatmalarına yardımcı olur.

Meddah tek kişilik bir oyun sergilediği için elindeki bastonu yeri geldiğinde deynek, at, tüfek olarak kullanır ve ellindeki mendil ile yeri geldiğinde kafın kılığına girer, ses değiştirmesine yardımcı olur. Yani tek kişi olsada taklit ile birçok kişi kılığına bürünür. Hangi yöreye gittiyse o yörenin şivesi ile konuşur, taklitler yapar ve oranın hikâyelerini anlatır. Yörelere göre hareket ettiği için insanların dikkatını daha rahat çeker ve böylece onlarla daha iyi iletişime geçer. Güldürürken öğreten meddahlar tek kişilik tiyatro yaparak öğretici hikâyeler ile insanların hayatlarına dokunurlar.