Yıllar Boyunca Değişen Güzellik Standartları

Bugün insanların yerleşik hayata geçmesinden bu yana değişan güzellik standartlarını inceleyelim istedim.

Tarih boyunca 'Güzellik' kadınlar için önemli oldu. Yaşadıkları toplum onları 'Güzellik' adı altında çeşitli kalıplara soktu. Bugün insanların yerleşik hayata geçtiği yıllardan günümüze kadar değişen güzellik standartlarından bahsetmek istedim.

Tarım Devrimi

İnsanların yeni yeni yerleşik hayata geçip, tarım ile uğraştıkları bu yıllarda ideal kadın vücudu iri ve kiloluydu. Bu iri görünüm, doğurganlığı ve iyi beslenmeyi temsil ediyordu.

Antik Yunan

Antik Yunan'da güzellik çok önemliydi. Bazı insanlar dış görünüş ile iç güzelliğin arasında bir bağlantı olduğunu düşünüyordu. Yunan Mitolojisi ve onlarca heykelden anlayacağımız üzere ideal kadın kıvrımlı,kalçalı ve narin yüzlüydü.


Orta Çağ

Orta Çağ genellikle pis bir dönem olduğu için bu dönemde temiz koku güzelliğin simgesiydi. Hristiyanlığın etkisi ile beyaz ten, çocuk vücudu gibi duran ince vücut,geniş alın ve küçük dişler bu dönemin güzellik standartlarını oluşturuyordu.


Rönesans

Rönesans Dönemi'nde Orta Çağ'ın katı kuralları yıkılarak kıvrımlı, kırmızı yanaklar güzellik standartını oluşturmaya başladı.


Victoria Dönemi

Bu dönemde Orta Çağ' ın karanlık yüzü tekrar ortaya çıktı ve kadınların 'ahlaklı ve edepli' görünmesi gerektiği düşünüldü.


1920'ler

1920'lerde kadınlarda daha erkeksi bir görünüm mevcuttu. Kadınlar arasında kısa saç,ince kaşlar oldukça popülerdi. Uzun ve ince görünmenin yanı sıra küçük göğüsler ön plandaydı. Hatta bu dönemde kadınların düz bir görünüm elde etmek için göğüslerini sardığı bilinenler arasında.

1930-1940'lar

1930-1940'lı yıllarda savaşın iç bunaltıcı havasından ötürü ekranlarda yine seksi ve kıvrımlı kadınlar ön plana çıkmaya başladı.

1950'ler

Bu dönemde 'Kum Saati Vücut' ön plana çıktı. Ek olarak Barbie'lerin ortaya çıkışı ve Marilyn Monroe etkisi ile sarışınlık ön plana çıktı.

1960'lar

1960'larda dolgun ve kıvrımlı vücutlar yerine uzun boy, ince bacaklar ve iri gözler güzellik standartlarını oluşturuyordu.

1970'ler

1970'lerde kadınlar daha atletik bir yapıya sahipti. Kadınların daha özgürleştiği bu yıllarda gösteriler ve festivaller ile bronz tenin ön plana çıktığını görüyoruz.

1980'ler

1980'lerde atletik vücut ön planda olmaya devam ederken fitness oldukça popülerleşti. Bu yıllarda güzelliğin bir başka simgesi ise kabarık saçlardı.

1990'lar

1990'larda ise 'Heroin Chic' akımı ile kürdan gibi ince olmak önemliydi. Bu dönemde modellerin daha zayıf olmak için pamuk yutup kendini kusturdukları bilinenler arasında. Grunge akımı ile dibi gelmiş saçlarla daha serseri bir görünüm ortaya çıktı.Bu akımın öncüsü hiç şüphesiz Kate Moss diyebiliriz.

2000'ler

2000'lerde ince uzun bacaklar,büyük göğüsler,bronz ten ön plandaydı. Bu akımın öncüsü Paris Hilton'dı. Bu yıllarda 'Aptal Sarışın' görüntüsü oldukça popülerdi.

2010'lar


2010'larda uzun siyah saçlar, kontürlü makyaj, kalın dudaklar ve büyük kalçalar oldukça ön plandaydı. Bu akımın temsilcisi hiç şüphesiz Kardashian Ailesi.

2020'ler

Günümüzde 90'lar kadar ince bacaklar, 2010'lar kadar büyük kalçalar,2000'ler kadar büyük göğüslere yer yok. Günümüzde daha sağlıklı fit bir vücudun ön planda olduğunu görüyoruz.

İnsanların yerleşik hayata geçmeye başladığı yıllardan günümüze kadar güzellik algısının ne kadar değiştiğini görüyoruz. Toplum yıllarca kadınları çeşitli kalıplara soktu ve hala devam ediyor. Popüler Kültür ve Sosyal Medya ile oluşturulan sahte dünya sayesinde dayatılan bu güzellik algıları kadınların psikolojisini bozmaya devam ediyor. Güzellik algıları sürekli değişiyor. Bunlara ayak uydurmaya çalışmak,yüzümüze ve vücudumuza işlemler yaptırmak oldukça anlamsız. Ek olarak toplumun kadınlara sürekli 'Yapılacaklar Listesi' çıkarması kadınların üzerinde psikolojik bir baskıya neden olup,kendilerine olan sevginin azalmasına neden oluyor. Kişi her zaman kendini olduğu gibi sevmeli.