Meditasyon 101

Meditasyon nedir ve nasıl kolayca yapılır, biraz bunları konuşacağız.

Meditasyon, çok eski dönemlere dayanan, zihni sakinleştirmek, farkındalığı arttırmak ve zihin-beden arasındaki dengeyi kurabilmek için yapılan bir faaliyettir. Meditasyon yapabilmek için bağdaş kurup oturmak şart değildir, düşünce akışını engelleyerek sadece bir eyleme konsantre olabilmek de kendini medite etmenin yollarından biri sayılır.


Size birkaç favori meditasyon tarzımdan bahsetmek isterim:

  • Nefes Egzersizi

Önce rahat bir pozisyonda oturalım. Bir elimizi karnımıza diğer elimizi göğsümüze koyalım. Burnumuzdan derin bir nefes alalım ve nefesi göğsümüzle değil karnımızla almaya çalışalım. İlk birkaç deneme zor gelecektir ancak düzenli yaptıkça kaliteli diyafram nefesi almayı öğrenebilirsiniz! 


  • Zihin-Beden Arası Denge Meditasyonu

Yoga pozisyonunu alalım, sırtımız dik gözlerimiz kapalı olsun. Bu meditasyon 20 dakika sürecek. Önce 5 dakika zihnimizi bir televizyon gibi izleyelim. Gün içerisinde olan olaylar, düşüncelerimiz, zihnimizde olan her şey herhangi bir müdahalemiz olmadan akıp gitsin, biz yalnızca seyirci olalım. Ardından 5 dakika boyunca nefesimize odaklanalım. Hiçbir şey düşünmeden, aldığımız nefesin burnumuzdan vücudumuza ilerleyişini hissedelim. Nefes alıp verme esnasında ciğerlerimizin şişip/indiğini hissedelim. Ardından beşer dakika aralıklarla bir zihnimize bir de nefesimize odaklanalım. 

Bu anlattığım meditasyon, Çetin Çetintaş’ın meditasyonları arasında favorilerimden biridir! 


  • Üçüncü örneğimde ise zihin ve bedenimizde varolan negatif enerjilerden arınmamıza yarayan meditasyonu anlatacağım:

Yeniden rahat bir pozisyonda oturalım veya yatar halde durabilirsiniz. Kendimizi derin berrak bir denizde hayal edelim. Denizde yatıyoruz ve suyun bizi kaldırdığını hissediyoruz. Zihnimizde hissettiğimiz tüm negatif enerjiler, bedenimizden siyah akıntılar halinde suya karışıyor. Su bizi kaldırmaya veya rahatlatmaya devam ediyor. Bedenimizden çıkan negatif enerjiler suya karışıp bedenimizi terk ediyor. 15 dakika kadar durduktan sonra gözlerinizi açabilirsiniz!

Not: Saydığım meditasyonları gerçekleştirme esnasında ağlamak isteyebilirsiniz. Unutmayın buradaki amacımız zihnimizi sakinleştirmek. Namaste!