Metin Yazarlığı ile İçerik Yazarlığı Arasındaki Farklar

Metin yazarlığı ve içerik yazarlığı arasındaki temel farklar nelerdir?

Yazarlığın çeşitleri olan metin yazarlığı ve içerik yazarlığı, reklamcılık ve pazarlama dünyasında sıklıkla karşımıza çıkan iki kavram. Birbirini tamamlayan bu iki meslek, sıklıkla karıştırılabiliyor. Bu kavram kargaşasına son vermek adına metin yazarlığı ve içerik yazarlığı mesleklerinin amaç, yazı uzunluğu, üslup ve gerektirdiği beceriler açısından sahip oldukları belirgin farkları gözden geçirelim.

Amaç

Metin yazarlığı ve içerik yazarlığı arasındaki en temel fark yazı üretmedeki amaçtır.

Metin yazarı, hedeflediği kitleyi belirli bir aksiyonu almaya ikna etmeyi amaçlar. Yani ikna etmek için yazar. Nihai amacı ise dönüşüm oranını artırmak ve satış yapmaktır.

İçerik yazarının amacı ise potansiyel ve mevcut müşterileri bilgilendirmek ve(ya) eğlendirmektir. Buradaki nihai amaç ise bu kişilerle bağ kurup marka ile tüketiciler arasında bir güven inşa etmektir.

Uzunluk

Metin yazarları uzun metinler üretmez, az cümleyle yüksek etki elde etmeye çalışırlar. Diğer yandan içerik yazarlarının hedef kitleye değer katma amacı gütmesi sebebiyle metinleri, metin yazarlarınınkine göre genelde daha uzundur.

Üslup

Metin yazarlığı ile içerik yazarlığı arasındaki amaç farkı, ortaya konan yazının üslubuna da yansır.

Metin yazarının kaleminden çıkan bir yazı ikna etme amacı taşır ve bunu hedef kitlede birtakım duygular uyandırarak yapar. Diğer bir değişle, metin yazarı günceli kaçırma korkusu, güvenlik ihtiyacı, aidiyet hissi gibi duyguları kullanarak tüketicileri yönlendirir. İçerik yazarlığının ise tüketim psikolojisinden yararlanma oranı çok daha düşüktür çünkü birincil amacı satış yapmak değildir.

Gerekli Beceriler

Metin yazarlığı yüksek ikna kabiliyeti ve iyi düzeyde yazarlık becerisi isteyen bir iştir. Metin yazarı olarak gelişebilmek için becerilerin uygulamalı olarak test edilmesi gerekir; böylece neyin insanları ikna etme konusunda işe yaradığı daha iyi görülür.

İçerik yazarlığı ise başlangıç seviyesinde metin yazarlığı kadar yazarlık becerisi gerektirmez. Belirli bir sektörde veya alanda sahip olunan derin bilgi, dilin doğru kullanımı ve imla bilgisi ile birleşince ortaya okunabilir içerikler çıkarmak mümkündür. İçerik yazarları uzmanı olmadıkları konular hakkında da metin üretebilirler. Bu nedenle içerik yazarının hızlı bir şekilde araştırma yapıp bulduğu bilgileri hızlıca bir araya getirmesi beklenir.

KAYNAKLAR

Cattoni, Alex. 3 Differences between Content Writing and Copywriting. YouTube, YouTube, 7 Mar. 2019. Accessed 6 Feb. 2023. 

Dodds, Don. “Content Writing vs. Copywriting in Digital Marketing: What's the Difference?Forbes, Forbes Magazine, 12 Aug. 2020.

Location Rebel. Content Writing vs Copywriting: Which Is Better for Freelancers?. YouTube, YouTube, 19 Apr. Accessed 6 Feb. 2023. 

Copywriting vs. Content Writing: What's the Difference?” Indeed, 4 May 2021.