Michelin Rehberi

Lastik firması neden en iyi restoranlara karar veriyor?

Bilmeyenler için, Michelin her yıl dünyanın pek çok yerindeki başarılı restoranlara anonim müfettişler göndererek değerlendirip yıldız vermektedir. Bu değerlendirme malzeme kalitesi, lezzet dengesi, teknik ustalık, şefin kişiliğinin yemeğe yansıması ve tutarlılık gibi kriterlere göre yapılır.

Her şey, dünyaca ünlü Michelin lastik firmasının 1889 yılında Clermont-Ferrand'daki küçük Fransız kasabasında André ve Édouard Michelin kardeşler tarafından kurulmasıyla başladı. O zamanlar araba kullananların sayısı az olduğu için araba yolculuklarını teşvik etmek ve lastik satışlarını artırmak amacıyla oteller, restoranlar, tamirciler ve benzin istasyonları hakkında bilgiler içeren bir rehber hazırladılar.

Michelin Rehberi'nin ilk baskısı 1900 yılında yayımlanıp 35,000 kopya ücretsiz bir şekilde dağıtıldı ve zamanla bütün Avrupa'ya yayıldı. Michelin Rehberi'nin restoran bölümü o kadar beğenilmişti ki işletme, restoranlara gidip puan vermek için isimsiz müfettişler tutmaya başladı.

Altı yıl sonra, 1926'da Michelin Yıldızı sistemi oluşturuldu. Michelin Rehberi'nin başlangıcından bu yana yaklaşık 30 milyon kopyası satıldı ve şu anda 30,000'den fazla yeri değerlendiriyor.