Mirrorball

Diskoyu yerle bir edip palyaçoları gönderdiklerinde...

Hiç disko topu gördünüz mü? Peki canlı bir disko topu gördünüz mü? İşte Taylor Swift'in "mirrorball" şarkısı tam da bundan bahsediyor. Belki de her sabah işe, okula giderken bindiğiniz otobüste, metroda yanınızda oturan, bir kafede kahvenizi içerken yan masada gördüğünüz, yolda yürürken bir anlığına göz göre geldiğiniz kişiden. Belki de sizden.

Taylor Swift'in Grammy ödüllü folklore albümündeki mirrorball, herkesi memnun etmek için, onları eğlendirmek için elinden geleni yapan, herkes için farklı parçaları olan, ama bu parçaları oluşturabilmek için defalarca kez kırılmış kişilerin şarkısı. Taylor Swift bunu sözlere şu şekilde yansıtıyor;

shimmering beautiful
and when I break it’s in a million pieces


parıldayan bir güzellik
ve ben kırıldığımda milyonlarca parçaya bölünüyorum

Disko topları tam da böyle insanları anlatan bir obje. Müzik ve eğlendirebileceği kişiler olduğunda, kırık parçalarına güzel bir ışık vurduğunda, ona bakanları gördüğünde mükemmeldir disko topları...

Sizin için parlarlar. Aynayı andıran parçalarıyla sizi size yansıtırlar. Kendi benlikleri, görüntüleri yoktur. Görünüşleri, bakan herkese göre değişir. En güzel kıyafetlerinizle, yüzünüze yansıttığı renkli ışıkla kendinizi en güzel şekilde görürsünüz.

i can change everything about me to fit in
drunk as they watch my shattered edges glisten


uyum sağlamak için her şeyimi değiştirebilirim
sarhoşça, kırılmış parçalarımın parlamasını seyrederler


Onlar her zaman ortamın yıldız parçasıdır, bu onlar için o kadar önemlidir ki başkalarının yanında yıldız gibi parlayabilmek için yalnız kaldıklarında karanlık, sönük, kimsenin dikkatini çekmeyen bir şey olmayı göze almışlardır.

Asıl sorun burada başlar. Tüm gece ışıkların altında sizin için parlarlar. Kırık parçalarında sizi size gösterip ona bakmanız için her şeyi yaparlar. Fakat ışıklar söndüğünde ve onları izleyen kimse kalmadığında ne milyonlarca parçaya dağılmış vücutları işe yarar, ne de o parçaların yansıttığı şeyler kalır.


and they called off the circus
burned the disco down
when they sent home the horses
and the rodeo clowns
i’m still trying everything
to keep you looking at me


ve sirki dağıtıp
diskoyu yerle bir ettiklerinde
atları ve
palyaçoları eve gönderdiklerinde
ben hala bana bakman için
her şeyi deniyor olacağım