Mizojinizm nedir?

Kadın düşmanlığı olarak bilinen mizojinizmin ortaya çıkış hikayesi.


Günümüzde, özellikle internette yaygın olan kadın düşmanlığının terim olarak karşılığı, mizojini (misogyny) kadınlara karşı duyulan aşırı derecede antipati, soğukluk ve nefret duygularını temsil eder. 

Bu terimin ortaya çıkış hikayesi ise Yunan mitolojisine dayanıyor. Yunan mitolojisinin en güçlü ve önemli olan tanrısı Zeus, ateş tanrısı olan Promotheus’u cezalandırmak ister. Sebebi ise Promotheus’un ateşin sırrını Tanrı’dan çalması ve Tanrıların barış içinde yaşamasını engellemesiydi. Zeus’un Prometheous için hazırladığı hediye kötülük olarak tasarlanan bir kadındır. Bunun yanında Zeus’un emriyle hazırlanan kutu, Promotheus’un kardeşine armağan olarak yollanır. Promotheus’un kardeşi kadının, yani Pandora’nın eşsiz güzelliğine dayanamarak onu kendisine eş yapar. Yunan söylencelerine göre Pandora’ya yanında çeyiz olarak verilen kutu açıldığında evrene kötülük yayılacak; insanlar acıya, zulme ve hastalığa mahkum edilecekti. 

Pandora, merakına yenik düşüp Zeus’un hazırladığı kutuyu açar ve kötülük bir ‘kadın’ yüzünden yeryüzüne girmiş olur. Bu kötülüğü yaratan Zeus suçlanması gerekirken, kutuyu açan ve Yunan mitolojisindeki ilk kadın olan Pandora suçlu kabul edilmiştir.

Bir diğer tek tanrılı dinlerde ise erkeklerin kadınlardan üstün olduğuna inanılmıştır. Erkeğin kadından üstün olduğu düşüncesi, Kur’an ve İncilde bahsedilmemiş olmasına rağmen bu düşünce İslam ve Hristiyan topluluğunda da yer edinmiştir.


Peki kimlere mizojinist denir? Toplumda kendilerini nasıl belli ediyorlar?

Düşündüğümüzden çok daha fazla mizojinist barındırdığımız toplumumuzda, bu insanlar bazen kendilerinde var olan kadın düşmanlığını oldukça net bir şekilde sergileselerde, bir kısmı bunu farkında olmadan da yapabiliyor. Çevre faktörleri, çocukluk travmaları bu durumda büyük bir etkendir, bunun dışında ruhsal bozukluklarında mizjoninin barınmasında rolü vardır.

Mizojinist erkekler, kadınların başarısından memnun olmazlar. Kadını her şekilde kendine düşman olarak görür. Onlarla zaman geçirmek istemez, kadınları kendilerine rakip olarak görürler. Yani, kadınlardan sadece kadın olduğu için nefret ederler, bunun ileri seviyesi kadına yönelik şiddet olarak karşımıza çıkar.

Maalesef ki, dünyamızda yaygınlaşmış olan bu durum kesinlikle tedavi edilmesi ve uzmanlar tarafından süreç olarak takip edilmesi gerekir.