Monitör ve Laptop Alırken Buna Dikkat Edin!

Bu yazımızda monitörlerde ve laptop ekranlarında bulunan LCD Panel tiplerini inceleyeceğiz.

Bugün artık bir çok işi yaparken bilgisayarlara ihtiyaç duymaktayız. Gerek oyun oynamak gerek makale yazmak gerek tasarım yapmak gerek yazılım işleri için bilgisayarlar bizim için en uygun birer ekipman haline geliyor. Masaüstü bilgisayar veya laptop alırken en önemli faktörlerden birisi ekran tercihidir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan ekranların panelleri enerji verimliliğinden dolayı LCD panel teknolojisi kullanılmaktadır. LCD Paneller kendi içerisinde üç'e ayrılmaktadır. Her panel farklı bir kitleye hitap etmektedir. Bu nedenle dizüstü bilgisayar veya monitör alınırken panel tipine dikkat etmek gerekmektedir. Bu panelleri tanıyacak olursak;

IPS Panel (In-Plane Switching)

Ips paneller, yüksek kontrast oranı, doğru renk yansıtma ve geniş renk paleti ile ön plana çıkmaktadırlar. Bu paneller en iyi renk sunumuna sahiptir. Geniş görüş açısı sunarlar ve bu sayede farklı açılardan aralıklar ve aralıklarda fazla değişkenlik olmaz. Tepki süresi olarak bir iddiası yoktur ama genellikle ortalama bir performans gösterir. Eğer özellikle grafik tasarım, video düzenleme gibi işlerle uğraşıyorsunuz IPS panel sizin için ideal bir tercih olacaktır.


VA Panel (Vertical Alignment)

VA panellerinde yüksek kontrast oranları bulunmaktadır. IPS Panel kadar olmasa da renk üretimi konusunda iyidirler. Geniş görüş açısı sunmaz ancak IPS Panel'e yakın bir görüş deneyimi sunar. Tepki süresi olarak yavaştır bu nedenle rekabetçi ve hız gerektiren oyunlarda sizi tatmin etmeyecektir. Eğer ofis programlarını kullanacaksanız, film izleyecekseniz bu tip paneller sizin için ideal bir tercih olacaktır.


TN Panel (Twisted Nematic)

TN paneller genellikle IPS ve VA panellerine göre daha düşük kontrast oranı ve daha kötü renk kalitesi sunarlar. Görüş açısı geniş değildir. Ekrana yandan veya yukarıdan bakıldığı zaman renk değişimleri yaşanabilir. Tepki süresi olarak diğer iki panel türüne göre daha hızlı bir performans sergilemektedir. Eğer rekabetçi ve hız gerektiren oyunlar oynuyorsanız bu panel tipi sizin için uygun olacaktır.



Sonuç olarak her panel tipinin kendisine göre avantajı ve dezavantajı bulunmaktadır. Burada önemli olan sizin hangi amaçla aldığınız sorusudur. Bu sorudan yola çıkarak kendinize uygun bir monitör veya laptop edinebilirsiniz. Panel tipinin yanı sıra monitörlerde Hz(Hertz-Ekran tazeleme hızını ifade edilmektedir) ve ms(Milisaniye-Tepkime süresini ifade etmektedir) gibi özelliklerde monitör veya laptop alırken dikkat edilmesi gereken özelliklerdir. Umarım bu yazımız sizler için faydalı olur. Okuduğunuz için teşekkür ederim.