Mtv'nin En Hak Ettiği Değeri Görmemiş Çizgi Filmi: Downtown
Downtown 1999 yılında Mtv'de yayımlanmış, toplam 13 bölümden oluşan çizgi filmdir.
Downtown çizgi filmiyle ilgili başlık düşünürken aklıma ilk gelen kelimeler, değeri bilinmemiş, hakkı yenmiş gibi mağduriyeti andıran kelimelerdi. Çünkü bu hepi topu 13 bölüm olan ama o bölümleriyle 1 sezonluk dizi izlemiş kadar tatmin eden bir animasyondur.1999 yılında yayımlanan bu çizgi filmin iptal edilmesi fikrimce haksızlık olmuş.Yazımda da bu çizgi filmin neden bu kadar güzel olduğunu anlatacağım ve daha çok insanın ilgisini çekmesini sağlayacağım. Umarım!
Mekan ve Zamanın Ruhu
1990'ların New York'unda geçen bu çizgi film döneminin gündelik ruh halini, insanların dertlerini son derece yalın ve doğal bir şekilde aktarır. New York bir yandan zenginlerin, para babalarının mekanıyken çizgi film kenar mahallelerdeki yaşamı konu alır. Hayatlarını bir şekilde idame etmeye çalışan insanlar bir yandan kendi çaplarında eğlenirken diğer yandan da New York şehrinin ürkütücülüğüyle mücadele ederler. New York her ne kadar para babalarının, zenginlerin yaşadığı bir yer olarak görülse de şehirde uyuşturucu, suç ve umutsuzluk kol gezmektedir. Bir bölümde bir adam ''En büyük kaybeden benim!'' diyerek binadan atlayarak intihar eder, bir bölümde cadılar bayramında karakterlerden birine şeker yerine uyuşturucu verilir. 1990'larda Amerika'da hakim olan eğitim ulaşım gibi konulardaki sorunlara göndermeler bulunmaktadır. Ayrıca kıyafetler, mekanlar ve müzikler tamamen 1990'lara aittir. İzlerken adeta o yıllara ışınlar seyirciyi.
Karakterler
Baş karakter Alex isimli üniversiteyi istemediği bir bölümde okumaya devam etmemek için bırakmış geek diye tabir edilen çizgi roman ve oyuncak hastası birisidir. Utangaç mizaçlıdır, fotokopici de çalışır. Olaylar da Alex'in çevresinde olan insanlarla ilerler. Kız kardeşi Chaka abisinin tam tersi partilemeyi seven okuldan nefret eden bir liselidir. Chaka'nın liseden arkadaşları da her biri kendine özgü karakterlerdir. Chaka'nın en yakın arkadaşı Mecca budizm ile ilgilenen, romantik bir karakterdir. Fruity ise Chaka'ya yanık, zamparalığa meraklı bir karakterdir ve Matt ise grafiti sanatçısı, aşk- sevgili kavramları umurunda olmayan daha sakin bir karakterdir. Alex'in en yakın arkadaşı olan Jen, dış görünüşüne önem vermeyen, hafif kilolu ve zaman zaman sinir bozucu derecede sarkastik birisidir. Alex'den hoşlanma sinyalleri vermekle beraber bunu asla dile getirmez. Goat adlı karakterimizde Vietnam'a savaşa gitmiş, savaşın verdiği travmayla başıboş gezen, rock barlarda vakit geçiren alkolik bir insandır, Alex'e harekete geçme konusunda cesaret verir. Son olarak da Serena isimli gotik, Alex'in yanık olduğu bir karakter vardır. Serena gotik müziğe, şiire ve fotoğrafçılığa meraklıdır. Kendisi kıyafet de tasarlar ve 'kötü tipli' erkeklere hayrandır. Alex Serena'ya açılmaktan bu nedenle de korkar.
Çıkış Hikayesi
Downtown, New York'da halk ile yapılan röportajlarla yaratılmıştır. Karakterlerin yaratılışında bu insanların kıyafetleri, hobileri ve hayat tarzlarından esinlenilir. İnternette Serena karakterinin ilhamı olan kişi gerçekten gotiktir ve tarzı da Serena ile aynıdır. İnsanların günlük hayatlarından parçalar alınarak oluşturulan bu durum komedisi çizgi film kesinlikle iptal edilmeyi hak etmemiştir. Diyalogların ve seslendirmenin su gibi aktığı, bu kadar doğal bir animasyon daha uzun süre devam etseymiş güzel olurmuş. Eğer ingilizcenizi geliştirmek istiyorsanız, sokak jargonunu öğrenmek amacıyla gayet eğlenceli bir dinleme aktivitesi olur bu çizgi filmi izlemek.