Mucizevi içerik Cica!

Tüm cilt tiplerinin kullanabileceği, neredeyse tüm cilt sorunlarına çare olan cica kremlerden bahsettik. Ya da diğer adı ile mucizevi krem!

Bu yazımda, aslında yıllarca hayatımızda olan, fakat son zamanlarda kore güzellik ürünlerinin popülerleşmesiyle beraber adını daha sıklıkla duyduğumuz cica'dan bahsetmek istedim. Tam adıyla Centalla Asiatica olarak da bilinir.

İyi ki bu kıymetli içeriğin değerini anlayıp, bakım rutinlerimizde daha fazla yer vermeye başlamışız.

Nedir bu cica?

Gotu kola, Kaplan otu, Madecassoside, Centalla Asiatica gibi farklı isimlerle de karşımıza çıkan cica, Asya'dan gelen ve geleneksel tıpta kullanılan oldukça faydalı bir bitkidir. Yaraları iyileştirme ve yatıştırma özelliği ile bilinir. Yaralı kaplanların kendilerini iyileştirmek için, bedenlerini cica otuna sardıkları gözlemlenmiş, bundan dolayı bir diğer isminin de Kaplan otu olduğu bilinmektedir.

Altarnetif tıpta egzama, sedef hastalığı, hatta grip gibi bir çok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Son yıllarda güzellik ürünlerinin içeriğinde de sık sık cica'ya rastlamaya başladık.

Cica'nın cilde faydaları neler?

Aslında bir çeşit nemlendirici olan cica, üç aktif bileşenden oluşuyor. Madecassoside asit, asiatik asit ve asiaticoside'dır. Çoğunlukla madecassoside krem olarak karşımıza çıkar.

Cilt bariyerini güçlendiren madecassoide, sedef gibi hastalıkların tedavi edilmesinde önemli bir içeriktir. Yapılan araştırmada 4 hafta boyunca haftada 2 kere egzama üzerine uygulanan cica içeriği sayesinde, iyileşmede hızlanma gözlemlenmiştir.

Antioksidan bakımından zengindir. Yaşlanma karşıtı etkisiyle kırışıklık ve lekelerde etkisi oldukça yüksektir. Kolajen üretimini destekleyip, cildin yenilenmesini sağlar. Böylelikle yaralar ve izlerde daha çabuk iyileşme görülür.

Yine yapılan bir araştırmaya göre cica, cilde nem sağlarken aynı zamanda cilt bariyerini kalınlaştırarak sağlıklı bir görünüm sağlar.

Hassas ciltler için bir hazine diyebiliriz. Sivilce tedavisi gören kişilerin ciltleri çok hassaslaşır. Bu aşamada cica kremler bariyerin güçlenmesini, cildin yatışmasını sağlar. Aynı zamanda aktif aknelerin iyileşmesini hızlandırır ve yayılmasını önler.

Cica nasıl kullanılır?

Tüm cilt tiplerine uygun olan cica içerikli ürünleri, temiz cildinize uygulayabilirsiniz. Tercihen akşam uygulanması daha iyidir. Ertesi gün mutlaka güneş kremi sürmeyi ihmal etmemeniz önemli bir noktadır.

C vitamini, Glikolik asit gibi içeriklerle de beraber kullanarak, cilt üzerindeki etkilerini arttırabilirsiniz.

Uzun süre kullanıp memnun kaldığım Chamos Repair Cica Centella kremini gözüm kapalı önerebilirim. Yağlı bir cilde sahip olmama rağmen sivilce çıkarmadı bende. La Roche Posay - Cicaplast Baume B5 yine çok iyi Centella içeren kremlerdendir.